Ενταση και βαριές εκφράσεις στη βουλή. Μητσοτάκης σε Τσίπρα : “Δεν θα σας ακολουθήσω. Είστε αδιάβαστος”

Σε υψηλούς τόνους, με σκληρή επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, αλλά και αιχμηρή απάντηση από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κινήθηκε η Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με επίκεντρο το μεταναστευτικό και τα ζητήματα διαφθοράς. Ειδικότερα, το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», ενώ η  ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αφορά στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και έχει τίτλο «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κoινωνία εκπέμπουν SOS».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε να ανταποδώσει τη φραστική, έντονη επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας : «Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε να συζητήσετε νηφάλια. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και χαρακτηρισμών. Εγώ δεν θα σε ακολουθήσω έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα θεσμικά αδιάβαστο όσον αφορά στο περιεχόμενο της ερώτησής του. Μάλιστα σχολιάζοντας το ποσοστό των ερωτήσεων που είχε απαντήσει ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν 3,5% και μάλιστα σχολίασε: «Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό και μάλλον σας καταδιώκει…».

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για επιεική στάση απέναντι στη διαφθορά είπε: «Η Ελλάδα το 2012 βρισκόταν στην κατάταξη της διεθνούς διαφάνειας στην 94η θέση, το 2015 βρισκόταν στην 58η θέση και ξανακύλησε το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία. Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί “λευκών κολάρων”, μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι».

«Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για “λευκά κολάρα”, μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

Και συνέχισε: Ας κρατήσουμε κ. Τσίπρα ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος την αλλαγή του άρθρου 86, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και να προχωρήσουμε κοιτάζοντας το μέλλον. Οι τράπεζες δρουν στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας. Κάθε παράβαση ζημιώνει πρωτίστως τις ίδιες. Η διάταξη να παρεμβαίνει εισαγγελέας, λειτούργησε σε βάρος των πολιτών, οδήγησε σε ακινησία. Τώρα μπορούν να το κάνουν οι διοικήσεις. Πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση επιχείρησης αν φοβάται;»

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διέψευσε τα όσα ανέφερε για τους ποινικούς κώδικες και είπε επίσης ότι μάλλον τους διάβασε ανάποδα και είναι χαμένος στην μετάφραση.

Στην έναρξη της Ωρας του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε : «Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ. Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα. Εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε. Έχετε μια ακόμη ευκαιρία».

Και συνέχισε: «Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα.Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ, και παρήχθη αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα μίλησε για «μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι σκοπός του ήταν να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι πρόοδος το ότι από ψεύτη σήμερα ο πρωθυπουργός τον αποκάλεσε αδιάβαστο. Και σχολιάζοντας τις φωνές από τα έδρανα είπε: «Τι έχετε πάθει σήμερα; Είστε λίγο ανήσυχοι» για να παρέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος του είπε: «Εκατέρωθεν είναι αδιάβαστοι. Η κα Βαγενά θα ξεκουραστεί τώρα». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι ακόμα κι αν έκαναν λάθος οι Financial Times γιατί δεν επανόρθωσαν; Και απαντώντας σε σχόλια βουλευτών της ΝΔ ότι οι Financial Times στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είπε σκωπτικά: «Ναι, στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχουμε στην τσέπη τους Financial Times. Και ρωτάμε ο ένας τον άλλο: “σύντροφε μήπως έχεις τους Financial Times;

Καμία δημοσίευση για προβολή