ΕΟΜ: Ψηφιακή αναβάθμιση και χρηματοδότηση με 2 εκατ. Ευρώ – Στόχος η αύξηση μεταμοσχεύσεων για τη διάσωση της πολύτιμης ζωής

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπεται για κάποιες επεμβάσεις που γίνονται στο ΕΣΥ να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για τη μεταμοσχευτική ομάδα, ώστε να ενισχυθούν οι μεταμοσχεύσεις.

ΕΟΜ: Ψηφιακή αναβάθμιση και χρηματοδότηση με 2 εκατ. Ευρώ

Στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων στοχεύει η ψηφιακή αναβάθμιση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), αλλά και η χρηματοδότησή του με 2 εκατ. Ευρώ προκειμένου να προσληφθούν 27 συντονιστές μεταμοσχεύσεων.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κηρύσσοντας την έναρξη του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων. “Η χώρα μας δεν βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θέσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι υστερούμε στις μεταμοσχεύσεις. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας έχει προχωρήσει. Αναφέρω και την μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που έγινε στην Αθήνα. Εμείς ως πολιτεία καλούμαστε να κάνουμε το παν έτσι ώστε με ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο να φέρουμε την χώρα μας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο” ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (ΕΕΜ), Ιωάννη Μπολέτη, και τον πρόεδρο του ΕΟΜ , καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΜ με 2 εκατομμύρια για την πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων τα επόμενα δύο χρόνια. Οι 20 από αυτούς θα στελεχώσουν νοσοκομεία ενώ οι 7 θα τοποθετηθούν στον ΕΟΜ.

“Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια, ότι όπου υπήρξε πρόσληψη συντονιστή και με την βοήθεια ιδρύματος Ωνάση, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Προσδοκούμε οι προσλήψεις συντονιστών, που θα καλύψουν όλες τις μεγάλες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων”, όπως ανέφερε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ, ο οποίος “αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία μιας προηγούμενης εποχής”. Σύμφωνα με τον κ.Θεμιστοκλέους, η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα βοηθήσει ιδιαίτερα το έργο του. Όπως είπε, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα επεσήμανε, ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπεται για κάποιες επεμβάσεις που γίνονται στο ΕΣΥ να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για τη μεταμοσχευτική ομάδα, ώστε να ενισχυθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ-DRGs) ανά θεραπευτική κατηγορία παθήσεων είναι ο νέος τρόπος τιμολόγησης των υπηρεσιών νοσηλευτικών ιδρυμάτων που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία από το 2012, αντιστοιχώντας ένα προκαθορισμένο ποσό ανά ασθενή ανά πάθηση σε όλα τα νοσοκομεία. Μέχρι τότε, τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους με βάση τα τιμολόγια των υλικών και των φαρμάκων και τις ημέρες νοσηλείας.

Ο κ.Θεμιστοκλέους επεσήμανε, ότι η ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη που θα δώσει ώθηση στις μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα. “Η όλη προσπάθεια και με την ίδρυση ενός επιπλέον ανοσολογικού εργαστηρίου που θα συνδεθεί με το Ωνάσειο, ελπίζουμε πως θα φέρει μία αύξηση των μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια. Εμείς ως Πολιτεία είμαστε εδώ, οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις υπάρξουν θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας κι από τον θάνατο να δοθεί ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας“, όπως κατέληξε ο υφυπουργός.

Καμία δημοσίευση για προβολή