Επέλαση της πανδημίας: Προς lockdown Σέρρες και Λάρισα – Οριακή η Αττική, την Παρασκευή οι αποφάσεις – Τι φοβούνται οι ειδικοί, που οφείλεται η έξαρση

Τρία χτυπήματα στην οικονομία φέρνει το δεύτερο lockdown

Tα επόμενα τρία 24ωρα, και με βασικό κριτήριο την αντοχή του συστήματος Υγείας, θα καθορίσουν εάν και ποιες ακόμη περιοχές θα μπουν σε καθολική καραντίνα, καθώς και το εάν η Αττική θα ακολουθήσει «μοντέλο Θεσσαλονίκης» με γενικό lockdown.

Πλην δραματικού απροόπτου, η ημέρα των νέων αποφάσεων θα είναι η Παρασκευή, μετά όμως το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων ο συναγερμός σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους έχει ανέβει στο ύψιστο επίπεδο.

Ειδικά στο λεκανοπέδιο η κατάσταση βρίσκεται σε μεταίχμιο και οι αποφάσεις είναι πολυπαραγοντικές, καθώς πέραν του αριθμού των κρουσμάτων – 542 χθες – ειδικό ρόλο παίζει και το εάν θα χρειαστεί να διατεθούν κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς από άλλες πόλεις όπου ήδη το ΕΣΥ πιέζεται οριακά.

H βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως, πανελλαδικά, τα κρούσματα θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες με την προσδοκία, εάν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα, να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση μετά από ένα δεκαήμερο.

Δείτε ακόμη: Ώρα 09: 30. Επικό θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές : Προηγείται σε εκλέκτορες ο Μπάιντεν αλλά ο Τραμπ “είναι μπροστά” σε κρίσιμες πολιτείες και δηλώνει: “έχουμε κερδίσει”

Ένα βήμα πριν από το lockdown Ροδόπη και Λάρισα

Ηδη πάντως, ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown βρίσκονται Ροδόπη και Λάρισα, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιτροπή λοιμωξιοόγων του υπουργείου Υγείας προκαλεί και η εικόνα της Δράμας, η οποία επίσης δεν αποκλείεται να περάσει στον γκρι ζώνη και να τεθεί σε καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με τη χθεσινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, Ροδόπη και Λάρισα σημείωσαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα:

  • 108 κρούσματα στη Ροδόπη
  • 106 κρούσματα στη Λάρισα

 Σε τρεις ημέρες οι αποφάσεις για την Αττική

 Το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύ και στην Αττική, η οποία έχει εμφανίσει επιδείνωση κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η σχετική σταθερότητα σε επίπεδα κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, όπως και η καταλυτική βαρύτητα που έχει το λεκανοπέδιο στην οικονομική δραστηριότητα, φαίνεται πως επιτρέπουν  στην κυβέρνηση να αποτιμήσει την απόδοση των τελευταίων μέτρων – κλείσιμο εστίασης, θεάτρων, γυμναστηρίων κλπ – πριν αποφασιστεί εάν χρειάζονται αυστηρότεροι περιορισμοί.

Οι επιστήμονες πάντως φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι: «Δεν παίζει κανείς με αυτά τα πράγματα. Εάν οι παράμετροι επιβαρυνθούν, που είναι πολύ κοντά στην επιβάρυνση, μπορεί να χρειαστούν σοβαρότερα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στο Open ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής απάντησε απαντώντας στην ερώτηση για το εάν είμαστε κοντά σε ένα καθολικό lockdown, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Εκθετική διασπορά της πανδημίας

Στην Θεσσαλονίκη, που βρισκεται ήδη σε καθολικό lockdown, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική ως προς την αύξηση των κρουσμάτων, με 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική.

Συνολικά, οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει σημεία εκθετικής αύξησης και στην Ελλάδα – εξ ου και αποφασίστηκαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών

Από τα στοιχεία της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκύπτει ότι η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών εμφανίζει τις περισσότερες διαγνώσεις ανά 1.000.000 κατοίκους, με πιο πολλές από 350 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, που είναι και εκείνη η οποία επιβαρύνει κυρίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ανοδικά κινείται και ο κυλιόμενος αριθμός των ασθενών που καταλήγουν, που πλέον ανέρχεται σχεδόν σε 10 ανά ημέρα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική τάση εμφανίζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που βρίσκεται πλέον πάνω από 150, φτάνοντας χθες στο επίπεδο των 169.

Η επιτροπή συνδέει την έκρηξη της πανδημίας με την αύξηση των συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους, κυρίως σε χώρους εστίασης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η μετάδοση του ιού από κάποιον που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στους ανοιχτούς χώρους.

Διαβάστε επίσης 

Καμία δημοσίευση για προβολή