Επενδυτική βαθμίδα: Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Moody’s το βράδυ της Παρασκευής

Μετά την DBRS Morningstar, άλλος ένας οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η – αποκαλούμενη και «σκληρή», λόγω των αυστηρών αξιολογήσεών της – Moody’s αναμένεται να αναφερθεί το βράδυ της Παρασκευής στο αξιόχρεο της χώρας και την αναβάθμισή του σε επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας (Ba3), ενώ είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους – εγκεκριμένους από την ΕΚ Τ- οίκους αξιολόγησης, ο οποίος τηρεί επιφυλακτική στάση, αν και, από τον Μάρτιο έχει αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές, χαρακτήρισε την επανεκλογή της Ν.Δ. ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive), σημειώνοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχεια στην οικονομική πολιτική.

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναβάθμιση από το «Ba3» στο «Ba2». Μένει ωστόσο, να δούμε κατά πόσο η τελική ετυμηγορία θα επηρεαστεί τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο κι από το κόστος των αποζημιώσεων. Εάν ο Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, αν αποφασίσει να αναβάλει την αναβάθμιση, οι αγορές θα απογοητευτούν και θα κάνουν λόγο για μια αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Πόσο μάλλον σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Σε πρόσφατο σημείωμά του για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, h Moody’s είχε κάνει ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σχολιάζοντας ότι οι φωτιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Οι υπόλοιπες αξιολογήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την Moody’s, η αγορά περιμένει την αξιολόγηση της Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αμφότεροι οι οίκοι -μαζί με Moody’s και DBRS- αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ και έχουν την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα. Πάντως, ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει σήμερα οίκος ή οικονομικός φορέας που να μην αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένει με έντονο ενδιαφέρον το «χρησμό» της Moody’s και ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel δεν πρόκειται να εγκαταλήψει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική ούτε να αποστεί των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, συνδυάζοντας, παράλληλα, μια στοχευμένη πολιτική ανακούφισης των πολιτών από τα πληθωριστικά βάρη.

Καμία δημοσίευση για προβολή