«Επιχείρηση πειθαρχία» στον ΣΥΡΙΖΑ: Το «φρένο» Τσίπρα στον Τσακαλώτο, οι κυρώσεις και το άτυπο πειθαρχικό

Τσίπρας Τσακαλώτος

Η νέα πράξη στον… χορό της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα να «φρενάρει» Τσακαλώτο και το κόμμα να αποκτά για πρώτη φορά, άτυπο πειθαρχικό όργανο.

Το θέμα που άνοιξε η δημόσια διαφοροποίηση Τσακαλώτου από την κεντρική γραμμή και οι αιχμές του κατά Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τέθηκε σήμερα με αρκετή ένταση στον «πρωινό καφέ».

Ο εκνευρισμός Τσίπρα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν εμφανής και οι αποφάσεις που ελήφθησαν συνοψίζονται στο εξής τρίπτυχο:

*Τέρμα στις δημόσιες διαφωνίες διότι – ανεξαρτήτως της βασιμότητάς τους ή μη – διευκολύνουν την κυβέρνηση και της δίνουν την δυνατότητα να αλλάξει την ατζέντα.

*Οι διαφωνίες θα συζητώνται αποκλειστικά και μόνον στα όργανα και θα μπουν «κανόνες για την λειτουργία του κόμματος». Οποιος παραβαίνει τους κανόνες θα υφίσταται «κυρώσεις».

*Τους κανόνες αυτούς θα αναλάβει να παρακολουθεί και να επιβλέπει την τήρηση του ολιγομελής ομάδα που θα λειτουργεί ως άτυπο «πειθαρχικό» (καθ’ ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει την λειτουργία κανονικού πειθαρχικού οργάνου».

Το προφανές ερώτημα είναι εάν θα καταστεί δυνατό να τηρηθούν αυτές οι αποφάσεις, δοθέντος και του ότι η «πειθαρχία» στην κεντρική γραμμή εκλαμβάνεται και ως πολιτική, συστημική μετάλλαξη από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίσης προφανές συμπέρασμα είναι πως οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου περνούν σε φάση παγετού. Και το κλίμα εντός ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι το επεισόδιο το τελευταίου 24ώρου δεν θα είναι απαραιτήτως και το τελευταίο.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή