Ψαλιδίζουν το νέο νόμο Κατσέλη οι «Θεσμοί» – Πρόβλημα με τα επαγγελματικά δάνεια

 

Οι “Θεσμοί” επιμένουν στο δραστικό κλείσιμο του κύκλου των δανειοληπτών που θα εισαχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σε μια κίνηση τακτικής, καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο την Παρασκευή, αλλά είναι άγνωστο πότε θα το εισάγει για συζήτηση, περιμένοντας κάποια συμφωνία στο Euro Working Group.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και “θεσμών” και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώνεται πρόοδος σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά παραμένει η πίεση για αυστηρότερα κριτήρια εισδοχής στον νόμο με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιώδες ζήτημα στη διαπραγμάτευση των επομένων ημερών θα είναι τα επαγγελματικά δάνεια. Τα όρια που θέτουν οι “θεσμοί” για τους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία τους, είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση: βάζουν πλαφόν τις 50.000 ευρώ στο ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των επαγγελματικών δανείων που θα τεθούν υπό την προστασία του νέου νόμου. [Σημειώνεται αν ίσχυαν τα αρχικά όρια υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη – δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ – στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ].

Οι “Θεσμοί” ζητούν σημαντικές “εκπτώσεις” και στα υπόλοιπα κριτήρια για την ένταξη οφειλετών στον νέο νόμο Κατσέλη. Επιμένουν λ.χ. να περιορίσουν δραστικά τα περιουσιακά κριτήρια όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατεβάζουν τον πήχη σε μόλις 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας). Σημειώνεται ότι το αρχικό πλαίσιο που έχει παρουσιάσει στους “θεσμούς” η κυβέρνηση, έδινε στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις  του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Παράλληλα, οι “θεσμοί” κατεβάζουν στις 100.000 ευρώ το όριο για το κριτήριο του συνολικού δανεισμού του οφειλέτη που φέρει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και στις 230.000 μάξιμουμ το όριο για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (με αφετηρία τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο). Τα όρια που συζητά η κυβέρνηση είναι ύψος δανεισμού 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ. Όσο για το ανώτατο προστατευόμενο ετήσιο εισόδημα, μειώνεται από τους “θεσμούς” σε 30.950 από 36.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή