Επιστήμονες ανακάλυψαν άλλη μια “σωτήρια” ικανότητα των σκύλων…

    Τα βλέπουμε να βοηθάνε ασθενείς, την αστυνομία, να παίζουν με τα παιδιά, να είναι φύλακες και πιστοί φίλοι, να ξεθάβουν μανιτάρια…

    Τα σκυλιά είναι γνωστά για τα πολλά και σπουδαία πράγματα που μπορούν να κάνουν. Στον μακρύ κατάλογο προστίθεται πλέον και η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται πότε θα επέλθει μια επιληπτική κρίση.

    Συγκεκριμένα Γάλλοι επιστήμονες λένε ότι έχουν αποδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τις επιληπτικές κρίσεις.

    Η ομάδα του Πανεπιστημίου Rennes ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να αναδείξουν τρόπους πρόβλεψης μιας επικείμενης κρίσης, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι ασθενείς.

    Αυτοί οι τρόποι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σκύλους ή “ηλεκτρονικές μύτες”, που μπορούν να μυρίσουν τη συγκεκριμένη μυρωδιά, που εκκρίνει το σώμα στη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης.

    Εξάλλου τα σκυλιά έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να μυρίσουν κι άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του Πάρκινσον, της ελονοσίας και του διαβήτη.

    Η επιληψία προκαλείται από διαταραχές στα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Η ασθένεια μπορεί να είναι κληρονομική ή να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή από στέρηση οξυγόνου κατά τη γέννηση.

    Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Amelie Catala, εκπαίδευσαν πέντε σκυλιά από τις ΗΠΑ, ώστε να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα ενός ασθενή σε ώρα κρίσης.

    Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα επιλογής επτά δειγμάτων ιδρώτα, που ελήφθησαν από άλλους ασθενείς, ενώ χαλάρωναν, ασκούνταν ή είχαν κρίση. Δύο από τα σκυλιά βρήκαν το δείγμα του επιληπτικού περίπου στα δύο τρίτα του χρόνου και τα άλλα τρία ήταν 100% ακριβή στον εντοπισμό τους.

    Η δημοσίευση αναφέρει: “Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σαφή και είναι ένα πρώτο βήμα για τον εντοπισμό μιας οσμής, που σχετίζεται με την επιληψία”.

    Σε άλλη περίπτωση, χωρίς τη βοήθεια των πανέξυπνων ζώων, θα απαιτείτο λεπτομερής χημική ανάλυση, για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων ενώσεων, που εμπλέκονται στη διαδικασία. Επιπλέον είναι άγνωστο πώς η επιληπτική κρίση οδηγεί σε αλλαγή στη μυρωδιά.

    Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, αλλά είναι πιθανό η αλλαγή της ηλεκτρικής δραστηριότητας να προκαλέσει την απελευθέρωση ορισμένων νευρορμονών, που, τελικά, θα προκαλέσουν την οσμή ή θα συνδέονται με μόρια και μονοπάτια, που σχετίζονται με το στρες”, εξήγησε η Dr Catala, μιλώντας στο BBC.

    Πηγή: Healthmag.gr

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή

    Exit mobile version