Επιτάχυνση East Med και υποστήριξη της Κυπριακής ΑΟΖ οι κύριοι άξονες της διάσκεψης “3+1” στην Αθήνα

αγωγό EastMed

Στο δόγμα ότι η Κύπρος μπορεί να διαχειρίζεται και να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ, κινήθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά την πρώτη ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην ατζέντα των επαφών περιελήφθησαν επίσης θέματα όπως το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου East Med, μέτρα και άμυνες κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές αλλά και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας. «Ενημέρωσα τους συνάδελφους μου υπουργούς για τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας και είμαι χαρούμενος που έλαβα την υποστήριξή τους για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να αξιοποιεί τις ενεργειακές της πηγές» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να προχωρά σε έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ ενώ ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης υποστηρίζει πλήρως την κυπριακή δημοκρατία να εκτελεί τα δικαιώματα της στην Οικονομική Ζώνη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον υπογράμμισε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πεδίο σταθερότητας στην περιοχή και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας. Ως παράδειγμα έφερε το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής γέφυρας για την ΕΕ σε έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Σε ότι αφορά τον East Med αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου με την συμμετοχή της Ιταλίας που ως γνωστό εμφανίζεται διχασμένη ως προς την διέλευση του αγωγού από την χώρα. Όπως ειπώθηκε, η διακρατική συμφωνία είναι έτοιμη από τα τέλη του 2018 και περιμένει να υπογραφεί. Αργότερα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα για τις κυβερνοεπιθέσεις καθώς επίσης και μέτρα για την περιβαλλοντική ασφάλεια.

«Και οι τρεις χώρες είμαστε παράκτιες και αυτό ενισχύει την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε ότι κάνει η μία να μην επηρεάζει την άλλη» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο έχει λιγότερους κινδύνους αλλά στο μέλλον μπορεί να υπάρξει γεώτρηση και για πετρέλαιο.

[more]

Ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε επίσης εάν έχει γίνει γεώτρηση από την Άγκυρα στην περιοχή και δήλωσε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει. «Ότι γίνεται γίνεται εν κρυπτώ αλλά παραβιάσεις υπάρχουν» είπε.

Για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής –Κύπρου- Ισραήλ, στο οποίο υπάρχει εμπλοκή μεταξύ του ελληνικού ΑΔΜΗΕ και της Κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector, ο Kύπριος υπουργός ενέργειας δήλωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επαφές μεταξύ των δύο εταιρειών, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Παρέπεμψε μάλιστα στον Έλληνα υπουργό που όπως επισήμανε χειρίζεται το θέμα, σημειώνοντας ότι κατανοεί την ευαισθησία για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.

Τα μέλη της διάσκεψης ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει μόνιμη συνεργασία με επανάληψη των διασκέψεων σε τακτική βάση, με την συγκρότηση ειδικής τεχνικής ομάδας.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή