Επιτέλους… αισιόδοξα νέα για την παγκόσμια οικονομία, που δείχνει να αποφεύγει την ύφεση

Αισιόδοξα νέα για την παγκόσμια οικονομία, η οποία φαίνεται ότι θα αποφύγει την ύφεση

Πέρασαν οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις για επικείμενη παγκόσμια ύφεση, αναφέρει ανάλυση του Axios. Οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βλέπουν βελτίωση των αποτελεσμάτων, τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν.

Ανάπτυξη 3,1% το 2024

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί πιθανότατα κατά 3,1% φέτος, με παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσιεύθηκαν χθες το πρωί.

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2024 είναι ελαφρά αναβαθμισμένη (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με αυτό που ανέμεναν οι προβλέψεις τον Οκτώβριο, χάρη στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και την ισχυρότερη δραστηριότητα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες της αγοράς.

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης τα αναμενόμενα κυβερνητικά μέτρα στην Κίνα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας.

Ο κόσμος επιβίωσε από το μεγάλο σοκ του πληθωρισμού καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν. Οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν και τα υψηλά επιτόκια δεν συνέτριψαν την παγκόσμια δραστηριότητα. Τώρα οι κεντρικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους προς τη μείωση αυτών των επιτοκίων – πιθανώς ανακουφίζοντας περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία από τυχόν παρατεταμένες πιέσεις.

“Είμαστε μακριά από την ύφεση”

“Είμαστε πολύ μακριά από ένα σενάριο παγκόσμιας ύφεσης”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas στους δημοσιογράφους χθες το πρωί.

Φυσικά, οι κίνδυνοι παραμένουν – συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της γεωπολιτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά, ο Gourinchas πρόσθεσε: “Είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης θα ήταν αρκετά ελάχιστος σε αυτό το σημείο”.

Η μείωση των επιτοκίων

Το ΔΝΤ λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια λεπτή απόφαση για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια. “Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει τώρα να αποφύγουν μια πρόωρη χαλάρωση που θα αναιρούσε την αξιοπιστία που με κόπο αποκτήθηκε και θα οδηγούσε σε ανάκαμψη του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Gourinchas στους δημοσιογράφους.

“Αλλά πρέπει επίσης να αποφύγουν να περιμένουν πολύ καιρό, καθώς τα σημάδια των πιέσεων αυξάνονται σε ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς, όπως οι κατασκευές, και η δανειοδοτική δραστηριότητα έχει μειωθεί αισθητά σε πολλές χώρες”.

Η ανάπτυξη

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι πιο αργή από το 3,8% του μέσου παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αλλά οι οικονομικές συνθήκες φαίνονται διαφορετικές αυτή τη δεκαετία. Πρώτον, τα επιτόκια είναι υψηλά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης την “απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης εν μέσω υψηλού χρέους”, η οποία, όπως λέει, επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, και τη “χαμηλή υποκείμενη αύξηση της παραγωγικότητας”.

Καμία δημοσίευση για προβολή