«Επίθεση γοητείας» από τον Μακρόν στην Κίνα – Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποσυνδεθεί οικονομικά από το Πεκίνο

Ταξίδι στο Πεκίνο πραγματοποιεί από σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και θα έχει και συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Οπως δήλωσε κατά την άφιξή του στο Πεκίνο, η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, αρχίζοντας μια επίσκεψη με στόχο την αποκατάσταση του απ’ ευθείας διαλόγου με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αναφορικά και με το σχέδιο των 12 σημείων που έχει καταθέσει το Πεκίνο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (…). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα, της οποίας χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο θάρρος» έπειτα από τους μακροχρόνιους περιορισμούς που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19 και ήρθησαν μόλις στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ουδέποτε καταδικάσθηκε επισήμως από το Πεκίνο, βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν αύριο, Πέμπτη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Αυτός ο πόλεμος, τον οποίο έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ιμπεριαλιστικό, αποικιοκρατικό, ήρθε πράγματι να ποδοπατήσει πολλές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως εμείς οφείλουν απολύτως να υπερασπίζονται», δήλωσε αναφερόμενος στη Γαλλία και την Κίνα.

«Πιστεύω πως το να τις υπερασπιστούμε, σημαίνει να βαδίσουμε μαζί και να βρουμε ένα δρόμο ειρήνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίσθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι κατά συνέπεια «απαραίτητος», δήλωσε.

Να μην «χωριστούμε» από την Κίνα

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα από το 2019 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, θέλησε να αποστασιοποιηθεί από μια μάλλον συγκρουσιακή προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι του ασιάτη ανταγωνιστή τους.

«Όλο και περισσότερο ακούμε φωνές να υψώνονται για να εκφράσουν ισχυρή ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Και κατά κάποιο τρόπο για να καταλήξουν σε ένα είδος αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων», δήλωσε εκφράζοντας τη λυπη του γι’ αυτό.

«Δεν θέλω να πιστέψω αυτό το σενάριο», τόνισε.

Για να επιδείξει την ενότητα της Ευρώπης σ’ αυτή τη θέση περί «δέσμευσης», ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει αύριο, Πέμπτη, σε μία από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σι Τζινπίνγκ.

Έχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της Airbus, της EDF και της Veolia, ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να «χωριστούν» από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό».

«Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά «να δεσμευθούμε βολονταριστικά για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».

«Σημαντικά συμβόλαια θα υπογραφούν» αύριο, Πέμπτη, δήλωσε χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν άρχισε σήμερα το απόγευμα την τριήμερη επίσκεψή του, η οποία θα τον οδηγήσει μεθαύριο, Παρασκευή, στη Καντόνα, στη νότια Κίνα.

Μετά την απομάκρυνση που οφειλόταν στην Covid, το Παρίσι ποντάρει τώρα στην «επανασύνδεση» σε όλα τα επίπεδα και θέλει να επαναληφθούν οι ανταλλαγές, κυρίως μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών.

Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιμείνει σήμερα στους πολιτιστικούς δεσμούς εγκαινιάζοντας το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ «Σταυροδρόμια», το οποίο παρουσιάζεται ως το μεγαλυτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από το σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, το μουσικό Ζαν-Μισέλ Ζαρ και, από κινεζικής πλευράς, από την ηθοποιό Γκονγκ Λι και τον ζωγράφο Γιαν Πέι-μινγκ.

Μέχρι πρόσφατα ακόμα, η Γαλλία δεν έκρυβε την ελπίδα της να δει τον κινέζο πρόεδρο να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και να χρησιμοποιεί την επιρροή του στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον πείσει να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Έκτοτε οι εξελίξεις διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες: ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανανέωσαν τη συμμαχία τους, η οποία μοιάζει με αντιδυτικό μέτωπο, και πρωτεύουσες, με πρώτη την Ουάσινγκτον, εκφράζουν φόβους πως η Κίνα θα καταλήξει να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

«Εμείς αποφασίσαμε από την αρχή της σύγκρουσης να βοηθήσουμε αυτόν που δέχεται επίθεση και δηλώσαμε επίσης με μεγάλη σαφήνεια πως όποιος θα βοηθούσε τον επιτιθέμενο θα ήταν συνεργός σε μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως δεν θα χρησιμοποιήσει την απειλή των κυρώσεων στη διάρκεια της αυριανής συνομιλίας του με τον Σι Τζινπίνγκ επειδή «οι απειλές δεν είναι ποτέ ένας καλός τρόπος για να συνεργάζεσαι». Επίσης παραδέχθηκε πως δεν «διάβασε στις κινεζικές δηλώσεις, ούτε καν στο τέλος της συνόδου κορυφής που έγινε στη Μόσχα, δηλωμένη βούληση να δοθούν όπλα στη Ρωσία».

Καμία δημοσίευση για προβολή