Επιθετική μπλόφα Ερντογάν με το Oruc Reis: Παραβιάζει με “κρουαζιέρα” στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς να κάνει έρευνες – Η Ελλάδα βάζει την αμήχανη Ε.Ε προ των ευθυνών της

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Σε ένα ασύλληπτο παιχνίδι νεύρων επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, με “όπλο” πίεσης την πλεύση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκβιάσει  για ελληνοτουρκικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, στον οποίον θα τεθούν όλα τα ζητήματα  και όχι μόνο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών το οποίο είναι το μοναδικό προς συζήτηση όπως ξεκαθαρίζει η Ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους.

Το τούρκικο ερευνητικό βρίσκεται για τέταρτο 24ωρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Xθες, ένα περίπου 24ωρο απ όταν άρχισε να πλέει με χαμηλή ταχύτητα – ένδειξη ότι ποντίζει καλώδια, έδωσε στίγμα μέσω του συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού.

Λίγο μετά τις 19:00 χθες, το στίγμα του καταγράφθηκε περίπου στα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, δηλαδή στο νότιο άκρο της τουρκικής παράνομης NAVTEX.

  • Ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή είναι σε θέση να γνωρίζουν, όπως πληροφορείται το Economico, ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο δεν εκπέμπει σήματα ενδεικτικά εξερεύνησης του βυθού .
  • Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο Ερντογάν έχει μεν στείλει το πλοίο του να κάνει “βόλτες” και να “απλώνει καλώδια” εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν έχει αρχίσει έρευνες!

Η πληροφορία αυτή έχει ιδιαίτερη αξία για τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία όπου σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί αύριο

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσέρχεται αποφασισμένος να θέσει επιτακτικά την προοπτική των κυρώσεων στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να “ωριμάσει” το ζήτημα των κυρώσεων, καθώς οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν έχουν προκαλέσει από αμηχανία έως εκνευρισμό στους κόλπους της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση την πορεία του Ορούτς Ρέις.

“Η Ελλάδα κινείται σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα που για μια ακόμη φορά τορπιλίζει τη δυνατότητα διαλόγου. Διότι διάλογος εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Η διπλωματία θέλει χρόνο για να λειτουργήσει” σχολίαζαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η Αθήνα δεν αναμένει την ενεργοποίηση των κυρώσεων στην παρούσα Σύνοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, θα ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε “να τοποθετηθούν με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματα της Ένωσης έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας”.

“Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Oι κινήσεις που προπαγανδίζει η Τουρκία δεν παράγουν νομιμότητα, ούτε δικαιώματα. Το μόνο που καταφέρνει η τουρκική πλευρά είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο” καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Καμία δημοσίευση για προβολή