Επιτυγχάνεται ο στόχος για τα έσοδα από τον τουρισμό- Νέα δεδομένα στην οικονομία εφόσον αντιμετωπισθεί η πανδημία και επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

τουρισμός έσοδα

Η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου καθώς και οι κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας από το εξωτερικό, κάνει το οικονομικό επιτελείο να «τρίβει τα χέρια του» με ικανοποίηση.

Εσοδα τουλάχιστον στο 50% του 2019

Όπως όλα δείχνουν θα επιτευχθεί εύκολα ο στόχος για έσοδα της τάξης του 50% σε σχέση με το 2019 και δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμη και το 60%. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ και στο καλό σενάριο τα έσοδα θα αγγίξουν ακόμη και τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικές του κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση έχει καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες σε σχέση με το 2019 ενώ και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

«Τα φορολογικά έσοδα είναι 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι 27,4% υψηλότερες από το 2019. Η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν υψηλότερη κατά 42% από το 2020. Είναι μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι πτήσεις εσωτερικού είναι μείον 20,4%, οι πτήσεις εξωτερικού μείον 36,5%» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

“Κλειδί” το πρόγραμμα εμβολιασμού

Η πορεία του τουρισμού το επόμενο διάστημα θα κριθεί εν πολλοίς και από την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του προγράμματος εμβολιασμού. Το κλίμα που επικρατεί σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτυπώνονται και στις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, ανέφερε ο κ. Ρέτσος, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών».

Πληρότητα 100% έως και τις 22 Αυγούστου

Σύμφωνα με στοιχεία από επιχειρηματίες του τουρισμού μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι έχουν πληρότητα 100% τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες τουρίστες, ενώ υπάρχει μια δυναμική κρατήσεων που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα η μείωση των πτήσεων προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει περιορισθεί στο 15% σε σχέση με το 2019 όταν άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης όπως αυτά της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, κατέγραφαν “βουτιά” μεταξύ 28 και 37%.

Αλλά και οι θέσεις στις πτήσεις προς Αθήνα τον Αύγουστο παρουσιάζουν αύξηση κατά 2% όταν σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς η πτώση φθάνει το 31%. Σημειώνεται πως οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα από χθες έως 22 Αυγούστου φτάνουν τις 841 χιλιάδες- ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια εκτός Αθήνας, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών ανήλθε  σε 6.015.197 έναντι 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 94,6%.

Καμία δημοσίευση για προβολή