Υψηλό το τίμημα της ενέργειας για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αντιπαραγωγικές οι τελευταίες προτάσεις της Ε.Ε.

φυσικό αέριο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις στον τομέα του φυσικού αερίου για την Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Νορβηγίας Equinor, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές εντός της ΕΕ για χρόνια λόγω της πτώσης των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Υψηλό το τίμημα της ενέργειας για την Ευρώπη

«Το θεμελιώδες πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη φυσικού αερίου και η έλλειψη αυτή θα συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου, και αν η Ευρώπη θέλει να προσελκύσει αυτό το φυσικό αέριο, θα πρέπει να αναμένει ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Άντερς Οπένταλ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος επανάφερε το ζήτημα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η Νορβηγία παρέχει επί του παρόντος όγκους ρεκόρ φυσικού αερίου στο μπλοκ, αλλά προειδοποίησε ότι οι τελευταίες προτάσεις της ΕΕ για περιορισμό των τιμών στο εμπόρευμα μπορεί να αποδειχθούν «αντιπαραγωγικές» για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

Το θέμα επιβολής ανώτατου πλαφόν, είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους «27», καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη υποστηρίζουν πλέον αυτή την ιδέα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και πλέον 17 κράτη-μέλη θέλουν την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Υπάρχουν, ωστόσο, κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που τάσσονται σθεναρά κατά του μέτρου αυτού, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου σε άλλες αγορές, εγκαταλείποντας τελείως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμφωνούν μόνο στο ότι… διαφωνούν

Την περασμένη εβδομάδα, και κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Τρίτη, οι «27» αρκέστηκαν σε μια γενική συζήτηση ώστε να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.

Για το πλαφόν στο αέριο και τον μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF υπήρξαν διαφορές μεταξύ των υπουργών. Το στοιχείο κλειδί είναι πως θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες.

Παράλληλα, όπως είπε κάποιοι υπουργοί ζήτησαν μέτρα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Δεδομένων των διαφωνιών θα υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή