Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα. Τι σημαίνει για την οικονομία, το Χρηματιστήριο, την αγορά και τα νοικοκυριά

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Διοιηκητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία θα έρθει στο άμεσο μέλλον, με τον κ. Στουρνάρα να την προσδιορίζει ως ζήτημα «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων»,αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έκτακτης αναβάθμισης ακόμα και μέσα στον Ιούλιο

Επισήμως, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 4η Αυγούστου με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Scope Ratings (που βαθμολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), η 8η Σεπτεμβρίου (DBRS) η 15η Σεπτεμβρίου (Moody’s Ratings), η 20η Οκτωβρίου (S&P Ratings) και η 2η Δεκεμβρίου (Fitch Ratings).

Επί του παρόντος, η Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P, πράγμα που σημαίνει ότι με μία ακόμη αναβάθμιση από τη Fitch ή την S&P, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ανακτήσουν το πρώτο τους καθεστώς Investment Grade από το 2011.

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα

Επενδυτική βαθμίδα, στη γλώσσα των αγορών, είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα. Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια.

  • Μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για πολλούς διεθνείς δείκτες κρατικών ομολόγων και αυτό θα οδηγήσει και στην επιλογή των Ελληνικών ομολόγων από επενδυτικά funds τα οποία επενδύουν μόνο σε assets που έχουν investment grade.
  • Με αλλά λόγια, κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά σηματοδοτεί σε ένα δανειστή ή επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.
  • Ως εκ τούτου, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό των επασφαλίστρων κινδύνου, των γνωστών πλέον σε όλους spreads, και κατά συνέπεια των επιτοκίων των τίτλων που εκδίδονται, καθώς ακόμη και του ύψους των εγγυήσεων που μπορεί ζητηθούν για τη χορήγηση ενός δανείου.

Αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου, μείωση του κόστους δανεισμού

H επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την χώρα και θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο αντίκτυπος θα είναι επίσης σημαντικός, αφού το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, με προφανή μεταφορά των καλύτερων συνθηκών δανεισμού στα προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων Οίκων Αξιολόγησης, «το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών διασφαλίζει τη συνέχεια της οικονομικής πολιτικής, τη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

Καμία δημοσίευση για προβολή