“Έρχεται βαθιά ύφεση που θα μας θυμίσει τις αρχές των μνημονίων” – Χρ. Σταϊκούρας:”Θα τη γυρίσουμε το 2021″. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

“Θα έχουμε μία βαθιά ύφεση η οποία πιθανώς θα φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας“, αλλά η οποία θα αναστραφεί άμεσα και το 2021 “θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και μάλιστα σημαντικό” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα “Παραπολιτικά FM”.Ωστόσο, είπε ότι “αυτή τη φορά πρόκειται για μία συστημική εξωγενή κρίση και όχι ενδογενή και επιχειρείται να διατηρηθεί όσο το δυνατό το εισόδημα των πολιτών”.

  • Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει την σχυρότερη ύφεση μεταξύ όλων των “ανεπτυγμένων” οικονομιών παγκοσμίως μετά το Σαν Μαρίνο προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Και τούτο λόγω της μεγάλης “έκθεσης” της χώρας στον τουρισμό.

Στην  έκθεσή του World Economic Outlook, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής του συνόδου, υπολογίζει σε πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 10%, στο “βασικό σενάριο”. Και τούτο, παρά το υψηλό σημείο “εκκίνησης”.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την υγειονομική κρίση, θα είναι τεράστιες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που μιλάει για ύφεση 10% φέτος στο “βασικό” σενάριο (με ανάπτυξη 5,1% το 2021). Ουσιαστικά είναι το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο δέχεται η Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, που κάνουν λόγο για πιθανή απώλεια του ΑΕΠ της τάξης του 5%-10%.

Προηγουμένως το ΔΝΤ υπολόγιζε σε ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 2,2% φέτος (μετά από άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2019). Εκτιμά δε ότι θα υπάρχει μεγάλο άνοιγμα και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και αρνητική “πρωτιά” στην ανεργία.

Η ανάκτηση των απωλειών το 2021 θα είναι μερική στο βασικό σενάριο: προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 5,1%.

Μάλιστα, στα δύο δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνει το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% φέτος (σ.σ. δηλαδή 13% συνολικά) και πτώση 8% στο ΑΕΠ το 2021. Επίσης απευθύνει “κάλεσμα” προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς για μέτρα στήριξης της ανάκαμψης αλλά και για παρεμβάσεις στο χρέος με μορατόριουμ αποπληρωμής και αναδιαρθρώσεις.

Πρόβλεψη - ΣΟΚ του ΔΝΤ: Ύφεση τουλάχιστον 10% φέτος στην Ελλάδα - Ανεργία 22,2%

Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η ύφεση υπολογίζεται στο 7,5% φέτος και η άνοδος του ΑΕΠ στο 4,7% το 2021. Στο σύνολο της Ευρώπης η ύφεση φέτος υπολογίζεται στο 6%, με ανάκαμψη 4,5% το 2021.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξηγεί ότι είναι πολύ υψηλή η ευαισθησία των κρατών που βασίζονται πάρα πολύ στο τουρισμό, στα ταξίδια και γενικότερα στις υπηρεσίες διασκέδασης και φιλοξενίας.

Μέτρα για έξι κλάδους προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε σήμερα μέτρα για 6 κλάδους, ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, πρωτογενή τομέα και τουρισμό, καθώς και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

  • Ο υπουργός είπε ότι τα κλαδικά αυτά σχέδια στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι για τον τουρισμό θα αφορούν σε μέτρα 12 μηνών και σε εποχικά.
  • Προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοσθεί τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια και προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, λέγοντας πως το κυνήγι σε αυτούς θα συνεχισθεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί τη μετά κορονοϊό εποχή. Επίσης έκανε σαφές πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά  λιμάνια (αν και στελέχη του υπουργείου του κρατούν μικρό καλάθι)

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά “η χώρα προηγούμένως θα μπει σε βαθιά ύφεση”. “Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει” επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Προειδοποίησε, ωστόσο, για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με κονδύλια της ΕΕ γιατί και αυτά  επηρεάζουν το “διαρθρωτικό πρόβλημα, το χρέος” και “οι αγορές θα παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα”. Ανέφερε ξανά το μαξιλάρι διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του κράτους και της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημείωσε παράλληλα πως άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και αν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά. Επίσης, ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα “είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης”. Εξήγησε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή