Νέο “μασάζ” Μέρκελ στον Ερντογάν. Αμετάπειστη η Άγκυρα πυροδοτεί έναν “ιδιότυπο πόλεμο” στο Αιγαίο – Σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΕ συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία

Η “άθελά τους” δημοσιοποίηση του παρασκηνίου της γερμανικής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας αποκάλυψε δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις : Οτι η Τουρκία είναι αμετάπειστη, και ότι η Καγγελάριος Μέρκελ, θα επιδοθεί σε νέο “μασάζ” προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την  Παρασκευή.

Οι δύο αυτές αποκαλύψεις είναι σημαντικές στη δεδομένη χρονική συγκυρία, κατά την οποία, στο Αιγαίο διεξάγεται καθημερινά ένας “ιδιότυπος πόλεμος”, στην ελληνική βουλή κυρώνονται οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η πρώτη εκ των οποίων, κατά τον Μπορέλ “έχει εκνευρίσει πολύ τους Τούρκους” και στο Βερολίνο, πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη επιλογών» για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όπως είπε στο Euractiv ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, οι επιλογές αυτές δεν θα είναι μόνο κυρώσεις.

  • Στόχος του Μπορέλ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Άγκυρα: από τις παράνομες έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μέχρι τη μετανάστευση και την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία.

Οι κυρώσεις που θα στοχεύουν πρόσωπα και νομικές οντότητες θα είναι μέρος της συζήτησης. Η Αθήνα έχει ζητήσει κυρώσεις κατά διαφόρων τομέων της οικονομίας, που θα πλήξουν τις τουρκικές τράπεζες, αλλά όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχους, οι προτάσεις Μπορέλ θα είναι «ευρύτερες», τονίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. έχει ήδη μειώσει τα προενταξιακά κονδύλια.

Επιπλέον, είπε, υπάρχει και μια χώρα-μέλος ( δεν αποκάλυψε ποιά είναι ), που ζητά την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο Βερολίνο δεν αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων, αλλά αυτό που θα γίνει είναι «μια συζήτηση εις βάθος». Οι αποφάσεις παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή