Ερωτήματα γύρω από την περιπέτεια της Praxia Bank – Η «πρώτη ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας» παρασύρεται στα βράχια

Την απόφαση συρρίκνωσης, με υποτυπώδεις δραστηριότητες και με δραστική μείωση προσωπικού, ώστε να γίνει πιο δελεαστική η πώλησή της στους πιθανούς αγοραστές, ανακοίνωσε η διοίκηση της Praxia Bank.

Η απόλυση του 90% του προσωπικού και η μερική αδρανοποίηση της τράπεζας θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα που σήμερα φτάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ το μήνα. Μια τέτοια κίνηση βέβαια εγκυμονεί τον κίνδυνο η Τράπεζα της Ελλάδος να επανεξετάσει την άδεια παροχής ολοκληρωμένων τραπεζικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα να ακυρωθεί την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, που τρέχει η UBS, ώστε να βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Praxia Bank.

Παράλληλα η Atlas Merchant Capital προχώρησε σε έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 20 εκατ. ευρώ της Praxia Bank με στόχο να χρηματοδοτήσει το κόστος της λύσης των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που αποχωρεί. Νεότερες πληροφορίες, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι η Atlas “βρήκε” και προτίθεται να επενδύσει ακόμη 40-50 εκατ. ευρώ, ακυρώνοντας τη διαδικασία πώλησης. Με στόχο να δοθεί μια μικρή παράταση στην τράπεζα.

Τα αρχικά κεφάλαια έχουν εξαϋλωθεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου 50 και 20 εκατ. ευρώ που έκανε η Atlas, ενώ η «πρώτη ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας», όπως αυτοδιαφημιζόταν, έχει μηδαμινές εργασίες, καταθέσεις που ήρθαν μαζικά «αγορασμένες» από πλατφόρμα του εξωτερικού κι ανύπαρκτο δίκτυο καταστημάτων, δημιουργούν εύλογα πολλά ερωτήματα. Το ίδιο και οι πληροφορίες για ένα υπέρογκο μισθολογικό κόστος αλλά και υπέρογκες λοιπές δαπάνες.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ακόμη και το «ολοκληρωμένο σύστημα» πληροφορικής της «πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα», παρότι έχουν δαπανηθεί για τη αγορά και την υλοποίησή του έως και 30 εκατ. ευρώ, εντούτοις παρουσίασε σημαντικά προβλήματα «ενσωμάτωσης». Είναι δε αμφίβολο αν ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.   Παράξενο είναι επίσης και το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Praxia φέρεται να άλλαξε τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη στο συγκεκριμένο τμήμα.

Εδώ όλα δείχνουν ότι έχουμε μια τράπεζα όπου τόσο οι βασικοί μέτοχοι όσο και η έμπειρη διοίκησή της δεν “έβλεπαν” το παγόβουνο που ερχόταν κατά πάνω τους.

Με έναν μέτοχο που ναι μεν διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στον διεθνή τραπεζικό τομέα, έχοντας επικεφαλής τον κ. Bob Diamond, τα ερωτήματα αρχίζουν να γίνονται ακόμα περισσότερα, πώς ένα τόσο έμπειρο και υψηλόβαθμο διεθνές τραπεζικό στέλεχος , που έφτασε να ηγείται της Barclays Bank, αλλά και οι αναμφίβολα καλοπληρωμένοι συνεργάτες του δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν την πορεία που είχε πάρει η τράπεζα, είναι ασφαλώς ένα ερώτημα. Επίσης πως δεν αντελήφθη την πορεία προς την καταστροφή και η εκτελεστική διοίκηση της τράπεζας, υπό την κα Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία στο εντυπωσιακό για την ηλικία της βιογραφικό, αναγράφει μεταξύ άλλων και τη θέση της Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επόμενη χρονική περίοδος θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της Praxia Bank, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει όριο το τέλος του έτους για κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 30 εκατ. ευρώ.
Το κλείσιμο πάντως μιας τράπεζας αποτελεί απευκταίο σενάριο για όλες τις πλευρές, κυβέρνηση, εποπτικούς φορείς, λοιπές τράπεζες. Παρότι εποπτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν συνιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δεν χωράει αμφιβολία ότι θα είναι μια μαύρη σελίδα για τον τραπεζικό κλάδο.
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή