Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών

Μικρές προσδοκίες υπάρχουν εκ των πραγμάτων για τα αποτελέσματα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρώην ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος θα καλέσει την κυβέρνηση να προωθήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά το μοντέλο που υιοθετήθηκε για την Κύπρο σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει παράνομες ενέργειες νότια της Κρήτης. Θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 πρέπει να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη – ακριβώς όπως συνέβη στη θαλάσσια περιοχή της Κύρου. Θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίσης ότι πρέπει να συγκληθεί η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου προκειμένου να αναδειχθεί στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος θα ζητήσει ακόμη επιτάχυνση της προσπάθειας για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα ώστε να διασφαλιστεί η αμερικανική αλληλεγγύη εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει την αναθεωρητική στρατηγική της.

Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα, όπως όλα δείχνουν, τη διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας και για το λόγο αυτό θέτε επιτακτικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα πολυμερή fora στα οποία έχει πρόσβαση. Για την ώρα τουλάχιστον, δεν κάνει λόγο για κυρώσεις και αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρώσεις φαίνεται πως προκρίνει και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, παρόλο που η Φ. Γεννηματά αναμένεται να κάνει κάθε προσπάθεια για να μην ταυτιστεί με τον Αλ. Τσίπρα. Και μόνο το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προκαλεί εκνευρισμό στην Χ. Τρικούπη. Πόσο μάλλον όταν κυκλοφορεί το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει τον Γ. Παπανδρέου για πρόεδρο της δημοκρατίας. Το τελευταίο που θα ήθελε η Φ. Γεννηματά είναι να προκύψει από το ΕΣΕΠ εικόνα προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Καμία δημοσίευση για προβολή