ΕΤΕπ: Οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία – Τα φαβορί και τα outsiders

Η κούρσα για τη διαδοχή του   στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Μπορεί η λειτουργέια της εν λόγω τράπεζας να μην έχει τη λάμψη όσο άλλα θεσμικά όργανα αλλά όπως φαίνεται έρχεται στο προσκήνιο λόγω της ανάγκης παροχής χρηματοδότησης για έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όταν τερματιστεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με το Politico, μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για τη θέση του Χόγιερ είναι πέντε. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του φθινοπώρου.

Η Margrethe Vestager

Η Margrethe Vestager αποτελεί ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Κομισιόν. Έχοντας σπουδάσει οικονομικά, ηγήθηκε ενός μικρού δανέζικού κόμματος κερδίζοντας, στην πορεία, τη θέση της υπουργού Οικονομίας.

Μεταπήδησε στις Βρυξέλλες το 2014 και στο ρόλο της ισχυρής αντιμονοπωλιακής επιτρόπου, όπου απέκτησε γρήγορα ​​φήμη για την επιβολή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google. Ηγήθηκε μιας φορολογικής σταυροφορίας κατά της Apple και αμερικανικών πολυεθνικών.

Διατηρεί στενή σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όμως η θέση της ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού την έχει φέρει συχνά σε σύγκρουση με Γάλλους πολιτικούς που επιχειρούν να προωθήσουν συγχωνεύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Θεωρείται εκ των φαβορί κυρίως λόγω του προφίλ που διατηρεί στα ΜΜΕ και της επιτυχίας της να κερδίζει την υποστήριξη του κοινού.

Η Nadia Calviño

Η Nadia Calviño, όπως σχολιάζει το Politico, «είναι το πιο οικείο πρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες».

Με καταγωγή από την περιοχή της Γαλικίας, είναι υπεύθυνη για την οικονομία και το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο. Η υποψηφιότητά της κατατέθηκε μετά από τους αντιπάλους της, κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη αυτοπεποίθησης.

Είναι πολύ αγαπητή στις Βρυξέλλες όπου εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία, πιο πρόσφατα ως γενική διευθύντρια του τμήματος προϋπολογισμού της Κομισιόν, προτού αναδειχθεί από τον Πέδρο Σάντσεθ ως κορυφαία τεχνοκράτης της κυβέρνησής του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού, η ισπανική οικονομία ανέκαμψε μετά την πανδημία του κορωνοϊού και τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού της ευρωζώνης, μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη άνω του μέσου όρου. Θεωρείται εξαιρετικά ικανή, φιλόδοξη και καλή διαπραγματεύτρια και κινείται καλά στους διεθνείς κύκλους — επί του παρόντος είναι επίσης πρόεδρος του IMFC, ενός συμβουλευτικού οργάνου στο συμβούλιο των διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι προτεραιότητές της για την τράπεζα περιλαμβάνουν «υποστήριξη για την Ουκρανία… [ενίσχυση] του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο… επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών… και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», είπε σε πρόσφατη εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Politico, η Calviño έχει την υποστήριξη του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αλλά χρειάζεται επίσης υποστήριξη από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ —έναν φιλελεύθερο— και αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς και από τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Daniele Franco

Ο Ιταλός Daniele Franco ήταν κατ’ εξοχήν τεχνοκράτης, μέχρι που συμφώνησε να γίνει υπουργός Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι το 2021.

Εκπαιδευμένος οικονομολόγος με καταγωγή από τη βόρεια ιταλική επαρχία Belluno, πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, και έγινε γενικός διευθυντής μετά από σύντομες θητείες στις Βρυξέλλες και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου οι περίπλοκες παρεμβάσεις του στον προϋπολογισμό του προκάλεσαν κριτική από πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. φάσμα.

Οι παρατηρητές στην Ιταλία πιστεύουν ότι έκτοτε δυσκολεύεται να βρει έναν ρόλο που του ταιριάζει. Πέρυσι, όταν η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι του ζήτησε να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνησή της, εκείνος αρνήθηκε, μη θέλοντας να θεωρηθεί οπορτουνιστής.

Σύμφωνα με το Politico, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ίσως αποδειχτεί η μόνη θέση που από τη μία δεν αδικεί το κύρος του, ενώ από την άλλη τον κρατά μακριά από την ιταλική πολιτική. Θεωρείται πάντως απίθανο να εκλεγεί.

Η Teresa Czerwińska

Η Πολωνή Teresa Czerwińska είναι ήδη στην ΕΤΕπ, έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος στο όργανο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο από το 2020.

Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στους κύκλους της ΕΕ, αποτελεί μια εξέχουσα πολιτικό για τη χώρα της. Υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως υπουργός Οικονομικών το 2018-19 και στη συνέχεια έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως λάτρη του θεάτρου και της κλασικής μουσικής και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέει ότι βλέπει τον τρέχοντα ρόλο της στην ΕΤΕπ να επικεντρώνεται στην ανάγκη «να εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της πράσινης και καινοτόμου ανάπτυξης».

Πριν μπει στην πολιτική ήταν στον ακαδημαϊκό χώρο, κυρίως στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ως καθηγήτρια οικονομικών.

Ο Thomas Östros

Ο Σουηδός οικονομολόγος Thomas Östros υπηρετεί σήμερα ως αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Έχοντας ειδικευτεί στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο, στη συνέχεια ανήλθε στις τάξεις της σουηδικής κυβέρνησης. Στη Στοκχόλμη, υπηρέτησε ως υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου, εκπαίδευσης και επιστήμης και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος της Σουηδικής Ένωσης Τραπεζών και εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όταν προτάθηκε για πρόεδρος της ΕΤΕπ από τη σουηδική κυβέρνηση, η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson χαρακτήρισε τον Östros «ταιριαστό» για τον ρόλο λόγω της «εξειδίκευσής του στον τομέα των διεθνών οικονομικών».

  • Με πληροφορίες από Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή