Eurogroup: Ευνοϊκότερη παροχή ρευστότητας, χωρίς ευνοϊκότερη οικονομική πολιτική. Τι σημαίνει για την Ελλάδα 

Κρισιμο ραντεβού για το χρέος στο Eurogroup. Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα

 

Σε συμβιβασμό: Kατέληξε η μακρά τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με μέτρα στήριξης ύψους 500 δις ευρώ. Χρήματα τα οποία θα δοθούν για την ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την λήψη βοηθητικών μέτρων για την εργασιακή αγορά.

Η αξιολόγηση της πηγής χρηματοδότησης: Τα χρήματα θα πηγάζουν από τρείς φορείς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα “SURE” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Το μεγαλύτερο ύψος του ποσού θα εκταμιευτεί από τον τελευταίο, για τον οποίο γίνεται πολύ συζήτηση εδώ και καιρό,  μιας και ο ESM παρέχει χρηματοδότηση υπό αυστηρούς όρους. Στο Eurogroup της Πέμπτης, λήφθηκε μια συμβιβαστική λύση καθώς οι όροι δανειοδότησης έγιναν ευνοϊκότεροι. Η προσφυγή όμως στον ESM για επιπλέον χρηματοδότηση- πέρα από αυτή που αποφασίστηκε στην διάσκεψη- θα επιφέρει τους όρους που έχουμε συνηθίσει έως τώρα, οι οποίοι είναι  σφικτοί και καθιστούν υψηλότερο το κόστος δανεισμού.

Η αξιολόγηση της στρατηγικής της οικονομικής πολιτικής: H περαιτέρω στήριξη της υγείας, της εργασίας και  των επιχειρήσεων έστω και με συμβιβαστική λύση, αναμφίβολα ωφελεί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο τρόπος όμως που κατανέμονται τα χρήματα δεν είναι προσαρμοσμένος στις διαφορετικές ανάγκες κάθε χώρας, ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση του οφέλους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάθε χώρα κράτος-μέλος δικαιούται ποσά ύψους 2% επί του ΑΕΠ από ESM και το πρόγραμμα “SURE” και 1%  επί του ΑΕΠ  από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπορεί να φαίνεται δίκαιη η μοιρασιά, όμως δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Κράτη όπως Ισπανία και  Ιταλία με περισσότερα κρούσματα και θύματα, θα έπρεπε να δικαιούνται μεγαλύτερο ποσοστό στην υγεία. Η Ελλάδα με οικονομία ευάλωτη ακόμη και υπό διαμόρφωση,  θα έπρεπε να λάβει μεγαλύτερα ποσά για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Θα έλεγε κανείς ως αντίλογο στο παραπάνω επιχείρημα: Πως ήδη έχουν ληφθεί τις προηγούμενες εβδομάδες μέτρα στήριξης  της Ελληνικής οικονομίας με έμφαση την ρευστότητα, είτε σε εγχώριο είτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο θετικός όμως αντίκτυπος  των μέτρων δεν θα αποτυπωθεί στον ίδιο βαθμό στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες. Τα “κενά” που προϋπήρχαν στην Ελληνική οικονομία εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και των μνημονίων τα οποία καθιστούν διπλάσια την προσπάθεια μας από αυτή  των άλλων χωρών. Επιπλέον, η χορήγηση των δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες θα γίνεται μεν με ευνοϊκότερους όρους, όμως οι ξένες τράπεζες έχουν ήδη προβάδισμα από τις Ελληνικές.

Πόσο απομακρύνεται η ιδέα του κορωνο-oομολόγου; Μπορεί η Γερμανία να ήταν ξεκάθαρη πως δεν επιθυμεί την έκδοση κοινού ομολόγου,  ωστόσο «παραθυράκι»  άφησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ υποστηρίζοντας πως η ιδέα για  μια τέτοια έκδοση δεν έχει ακόμα ωριμάσει, όμως στο τέλος  θα επικρατήσει.

Τα συμπεράσματα της απόφασης Eurogroup:  Μπορεί να συμφώνησαν προσωρινά τα κράτη- μέλη, ωστόσο οι χώρες του νότου εκφράζουν ακόμη ανησυχίες καθώς έχουν υπέρογκο χρέος και έχουν παραπάνω ανάγκη τα ευρωομόλογα. To ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα η οποία αποτελεί πρότυπο στην διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού καθώς έλαβε γρήγορα μέτρα και σταμάτησε την επιθετική εξάπλωση, γεγονός που ίσως την επαναφέρει στην κανονικότητα γρηγορότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή