Eurogroup: Οι πληγές της πανδημίας στην οικονομία δεν επουλώνονται άμεσα-Να διατηρηθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης και το 2022

Eurogroup μέτρα

Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφήνει  η πανδημία στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τόσο λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού, όσο και των μέτρων που έχουν λάβει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην πρώτη, μετά από έξι μήνες δια ζώσης συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, την ίδια ώρα,  μια ενδελεχής ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, που υπογραμμίζει ότι η πρώτη προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει μεν να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά οι αρμόδιες κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει επίσης να μην βιαστούν να επαναφέρουν την πρόωρη δημοσιονομική αυστηρότητα, καθώς χρειάζεται επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.

“Χρειάζονται πολιτικές στήριξης της οικονομίας”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο  πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε  ότι «οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη – μέλη στο προσεχές μέλλον είναι σημαντικές, καθώς οι πληγές που άφησε η πανδημία στις κοινωνίες, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι δύσκολο να επουλωθούν άμεσα». Και πρόσθεσε «Όλοι οι υπουργοί και όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν μια ανάκαμψη που θα πρέπει να είναι βιώσιμη, σίγουρη και που θα επιτρέψει στις κοινωνίες μας να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα σε αυτό το ταξίδι, αλλά θα συνεχίσουμε με οικονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις οικονομίες μας, παράλληλα με την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού».

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης πρέπει να μετατοπιστούν στην ανάκαμψη

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα λέγοντας χαρακτηριστικά

  • Πρέπει να συνεχίσουμε την ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.
  • Πρέπει να μετατοπίσουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης.
  • Πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης, το ταχύτερο δυνατό, μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
  • Πρέπει να επανεξετάσουμετο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.

Εάν εφαρμόσουμε όλες αυτές τις πολιτικές, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, θα πετύχουμε υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.

Στο επίκεντρο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 όμως και εκείνος επισήμανε τους υπαρκτούς κινδύνους  «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην άρουμε τη στήριξη στους απασχολούμενους και στις επιχειρήσεις μας πολύ γρήγορα…Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε προσεκτικά τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης».

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων στήριξης το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη από το 7,2% του ΑΕΠ το 2020 θα φθάσει  στο 8% το 2021 και το δημόσιο χρέος στο 102% του ΑΕΠ το 2021.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην έκθεση της Τράπεζας επισημαίνοντας   ότι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ενώ και οι πτωχεύσεις θα είναι περισσότερες τους επόμενους μήνες. Σημείωσε  ωστόσο ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019.

Καμία δημοσίευση για προβολή