Eurostat: Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα. Στο 5,1% στην Ευρωζώνη

Νέο άλμα του πληθωρισμού περιμένει η για τον Ιανουάριο, η Eurostat, με τις τιμές να συνεχίζουν το ράλι τους από το προηγούμενο έτος σημειώνοντας και νέα ρεκόρ στο ξεκίνημα του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 από 5,0% τον Δεκέμβριο και 4,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 0,9%.

Για την Ελλάδα η Eurostat περιμένει νέα ενίσχυση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο δείκτης ήταν στο -2,4%.

Βασικό πρόβλημα η ενέργεια

Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (28,6% σε σύγκριση με 25,9% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (3,6% σε σύγκριση με 3,2% τον Δεκέμβριο), υπηρεσίες (2,4%, σταθερός σε σχέση με τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (2,3% σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο).

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Στο 5,1% ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του επίσημο στόχου της ΕΚΤ για 2%, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για την ανάληψη δράσης προκειμένου να χαλιναγωγηθουν οι τιμές.

Καμία δημοσίευση για προβολή