“Εύα, ξέχασες ότι είσαι θνητή”, ποιοί είναι οι νέοι … σοσιαλιστές αστέρες του Qatargate, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και άλλες ιστορίες

    Η … “σοσιαλιστική” παρέα του σκανδάλου. Σε περιδίνηση βρίσκεται η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλος της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ και σε καθεστώς παρατηρητή ο ΣΥΡΙΖΑ και αιφνιδιασμένοι οι ευρωπαίοι πολίτες που στηρίζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα που συγκροτούν την ισχυρή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα.

    Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες είναι καταιγιστικές, με τους βασικούς κατηγορούμενους να “κελαϊδούν” στον ανακριτή – ή να κάνουν συμφωνία – προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους.

    Στο πλαίσιο της ανάκρισής της, αλλά και χθες στο δικαστήριο, η Εύα Καϊλή έδωσε στις Αρχές αρκετά ονόματα που εμπλέκονται στο Qatargate. Ανάμεσά στους νέους αστέρες  του σκανδάλου, που αναδεικνύονται από την κατάθεση Καϊλή, ο 36χρονος επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μπράντο Μπενιφέι, η Μαρία Αρένα, ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο

    ***

    Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή. Προφυλακισμένη για άλλο ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της για την υπόθεση του Qatargate.

    Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές. Δεν έπεισαν όμως το δικαστήριο…

    ***

    «Μην ξεχνάς ότι είσαι θνητός»… “Ποια λογική υπάρχει στους άνω των 15.000 ευρώ μισθούς των ευρωβουλευτών; Για να είναι αυτάρκεις και αδιάφθοροι στους έξωθεν πειρασμούς; Η υπόθεση Καϊλή απέδειξε το αντίθετο. Για να μπορούν να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους χωρίς να ψάχνονται για άλλες αμοιβές; Τα 60 χιλιάρικα τον χρόνο του Αβραμόπουλου από μια ΜΚΟ λένε κάτι άλλο (…)

    (…) Το μόνο μέσο ελέγχου της Ενωσης, χωρίς ο σκοπός να είναι η αποχώρηση του κράτους-μέλους, είναι ο Τύπος. Ο Τύπος στον ρόλο του σκλάβου στο άρμα του ρωμαίου στρατηγού στον θρίαμβο. Ο οποίος τη στιγμή που ο στρατηγός αποθεωνόταν, έπρεπε να του λέει στο αυτί «Μemento mori» – «Μην ξεχνάς ότι είσαι θνητός». Μην ξεχνάς ότι παίρνεις 15.000 και βάλε στις Βρυξέλλες αλλά ο κόσμος που σε ψήφισε και εκπροσωπείς παλεύει να τα φέρει βόλτα. (Αντώνης Πανούτσος, Protagon.gr)

    ***

    Διπλάσιες οι επιδοτήσεις στις τιμές ρεύματος. Σε 840 εκατ. ευρώ διπλάσιο από τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχονται οι επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο συνεχίζεται για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, σε τρεις κλίμακες, ως εξής:

    • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα.
    • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα
    • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

    ***

    Αύξηση κόστους για τα στεγαστικά δάνεια. Ο Γιάννης Στούρναρας, ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) από 2% που είναι σήμερα, ενδέχεται να πάει στο 3% τον Μάρτιο.

    Βάσει του σεναρίου αυτού, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης με το οποίο συνδέεται το κόστος εξυπηρέτησης των περισσοτέρων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 3,5%, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για νέα αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξημένο κόστος των λογαριασμών ενέργειας, αλλά και ο πληθωρισμός που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    ***

    Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου. Στα 7 δισ. ευρώ καθόρισε ο ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, με στόχο το σύνολο του χρέους τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσει οριακή αύξηση σε σύγκριση με φέτος.Το 2022 ο δανεισμός αναμένεται στα 8,3 δισ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, οι ανάγκες χρηματοδότησης για τον επόμενο χρόνο θα είναι 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 7,2 δισ. ευρώ αφορά αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, ποσό 4,5 δισ. τόκους και άλλες επιμέρους υποχρεώσεις χρέους, την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά 800 εκατ. ευρώ και 4,5 δισ. ευρώ ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του επόμενου χρόνου.

    ***

    Ο τουρισμός πάει καλά. Αύξηση κατά 70,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17.114,8 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 49,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.827,0 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 110,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6.927,8 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 7.830,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 46,0%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1.996,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61,9%.

    ***

    Τι σημαίνουν τα κοιτάσματα στην Κύπρο. Η έκτη κατά σειράν ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2011 και η δεύτερη για το 2022 μετά την ανακάλυψη του «Κρόνος» τον περασμένο Αύγουστο, επιτείνουν τις ήδη ισχυρές θετικές τάσεις ανάδειξης της Κύπρου αλλά και του συνόλου της Ανατολικής Μεσογείου σε σοβαρό εναλλακτικό πάροχο φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση (…)

    (…) Από γεωπολιτικής ωστόσο απόψεως είναι πολύ σημαντικό διότι διαψεύδει στην πράξη την τουρκική ιμπεριαλιστική «Γαλάζια Πατρίδα» (Μαβί Βατάν), ακόμη και εάν οι εν λόγω ανακαλύψεις λαμβάνουν χώρα εκτός των σημερινών ορίων των τουρκικών διεκδικήσεων. Η αυθαιρεσία αυτών των διεκδικήσεων και ο απόλυτος γεωγραφικός τους παραλογισμός θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ νοτιότερα των υφιστάμενων ορίων τους. Είναι η στάση αρχών που τηρεί η Αίγυπτος και η παρουσία των συγκεκριμένων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ που λειτουργούν ανασχετικά του ενδεχομένου περαιτέρω επέκτασης των τουρκικών διεκδικήσεων ή της λήψης επιθετικών ενεργειών για την παρεμπόδιση των κυπριακών γεωτρήσεων. (Από ανάλυση του Δρα Θόδωρου Τσακίρη στην Καθημερινή)

    ***

    Τα δύο μηνύματα του πρωθυπουργού στην Αλβανία. Σε δύο φράσεις συμπυκνώνονται τα βασικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη – προς τον Έντι Ράμα και την ελληνική μειονότητα – στην επίσκεψή του στη Χειμάρα και τις άλλες “ελληνικές” περιοχές της Αλβανίας:

    «Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία. Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους,αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    ***

    «Μία γλυκιά συγκίνηση». Ρώτησα τον Πύρρο Δήμα τι εντυπώσεις έφερε μαζί του στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βόρεια Ηπειρο. «Μία γλυκιά συγκίνηση, αν δεν είσαι από εκεί, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Ειδικά για μας από τη Χειμάρρα, είχε και μία αίσθηση θριάμβου καθώς για το αλβανικό κράτος η πόλη μας δεν ανήκει σε μειονοτική περιοχή. Συνεπώς το να πηγαίνει στη Χειμάρρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν κάτι που οι μεγαλύτεροι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν». (Κώστας Γιαννακίδης, Protagon.gr)

    ***

    Αποεπενδύει το ΤΧΣ από τις τράπεζες. Η διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους δύο υποψήφιους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ήδη πρόθεση να εξαγοράσουν ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί το επόμενο βήμα από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης από το υπουργείο Οικονομικών.

    Η διερεύνηση θα γίνει άμεσα μέσω επιστολής που το Ταμείο προτίθεται να στείλει αφενός προς το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, που έχει ενδιαφερθεί για το 27% της Tράπεζας Πειραιώς υποβάλλοντας συγκεκριμένη προσφορά, ζητώντας του να επαναβεβαιώσει ή όχι το ενδιαφέρον του για την Τράπεζα.

    Σε αναμονή βρίσκεται επίσης το Ταμείο σε ότι αφορά την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) για το κατά πόσο το ενδιαφέρον αυτό θα λάβει έμπρακτη μορφή, υποβάλλοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά.

    ***

    Τι λέει ο Πούτιν μιλάει για τερματισμό του πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. “Στόχος μας δεν είναι να περιστρέφουμε τον σφόνδυλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε”, είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους. “Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά”.

    ***

    Τα τρία Αμερικανικά σενάρια για την Ουκρανία. Σε άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post (με τίτλο «Amid a show of unity, Zelensky and Biden differ on some war needs») εξετάζονται τρία διαφορετικά σενάρια τα οποία φέρεται να έχει εκπονήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Σενάριο πρώτο. Το πρώτο από τα τρία σενάρια στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί το 2014. Είναι και το σενάριο που επιδιώκει να επιτύχει το Κίεβο, αλλά και το οποίο απορρίπτει η Μόσχα.

    Σενάριο δεύτερο. Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς. Το σενάριο αυτό δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο πλευρές, καθώς από τη μία «χαρίζει» εδάφη στη Ρωσία και από την άλλη υποχρεώνει τη Μόσχα να κάνει -πολύ- πίσω.

    Σενάριο τρίτο. Το τρίτο σενάριο προβλέπει να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋποτίθεται ότι σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

    ***

    Νομικά επιχειρήματα και “παπαρολογία”. “Πολιτική η απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών για τη συνέχιση της φυλάκισης της Εύας Καϊλή” απεφάνθη με στόμφο σε … εθνικό δίκτυο (με την απαραίτητη… αυτοαποθέωσή του) ο έλληνας συνήγορός της Μιχ. Δημητρακόπουλος. (Θα περιμέναμε πιό συνετή νομική συμπαράσταση για την ανόητη Εύα. Τουλάχιστον ό Ελληνοβέλγος συνάδελφός του ήταν σοβαρός. Δεν σχολίασε την δικαστική απόφαση, έχοντας προφανώς γνώση των πραγματικών περιστατικών…)

    Θήτα Ευγενικός

    Κάθε μέρα, Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή