“Εξαιρετικά δυσαρεστημένη” η κυβέρνηση από την εμμονή της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από την Διάσκεψη για την Λιβύη

Δένδιας Γερμανία

Εντονη δυσαρέσκεια για τη στάση του Βερολίνου και τον νέο αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη για την Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Αθήνα έχει απευθείας διάλογο με την Τρίπολη, άφησε όμως ευθείες αιχμές κατά του Βερολίνου προσθέτοντας:«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, επιμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».

“Να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από την Λιβύη”

Μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Πολλοί μας είπαν γιατί αφήνετε τον κ. Τσαβούσογλου να πάει στη Θράκη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ναι, δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε. Εμείς, δεν είμαστε χώρα η οποία θα επιβάλει απαγορεύσεις».

“Παντελώς απαράδεκτο” το casus belli της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη των πραγμάτων. Καταρχήν, δεν έχει συνυπογράψει την UNCLOS. Λάθος κατά την άποψή μου, αλλά αυτό είναι η τουρκική θέση. Κατά δεύτερον, έχει εκπέμψει το casus belli έναντι της Ελλάδας, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο.

Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου. Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων δεν θα τη συζητήσουμε με την Τουρκία, όπως δεν θα τη συζητήσουμε και με καμιά άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Καμία δημοσίευση για προβολή