Εξοπλισμοί: Οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για τα πλοία τύπου «Freedom» που μας δίνουν οι ΗΠΑ

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την αγορά των μαχητικών F-35, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλάμβανε και μερικά «δωράκια», μεταξύ των οποίων και την ενδεχόμενη παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό ως και τεσσάρων σκαφών τύπου LCS (Littoral Combat Ships, σκάφη παράκτιας μάχης) κλάσεως Freedom.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού» (τα πλοία αυτά κατατάσσονται κάπου μεταξύ κορβέτας και φρεγάτας).

Προβλήματα

Ωστόσο, εδώ υπάρχουν κάποια ζητήματα, καθώς τα εν λόγω πλοία, σύμφωνα με αμερικανικά εξειδικευμένα ΜΜΕ, παρουσίασαν εξαρχής μεγάλα προβλήματα, από υπερβάσεις στο κόστος μέχρι σοβαρές μηχανικές και δομικές βλάβες, καθώς και ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Μάλιστα, παρότι δεν είναι παλιά σκάφη, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αρχίσει τη σταδιακή τους απόσυρση, εξ ου και μπορούν να ενταχθούν στο Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προφανώς και ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα συγκεκριμένα σκάφη, ωστόσο, φαίνεται ότι θέτει μια σειρά προϋποθέσεων προς την Ουάσινγκτον για να προχωρήσει το θέμα, με την πρώτη και ίσως κορυφαία από αυτές να είναι ότι τα σκάφη θα παραχωρηθούν δωρεάν και στην Ελλάδα θα σταλούν πλοία στα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες επιδιορθώσεις (είχε διαπιστωθεί σοβαρό ζήτημα με τις μηχανές και το σύστημα πρόωσης των πλοίων).

Αυτοψία

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Αθήνας είναι να γίνει αυτοψία των υπό παραχώρηση πλοίων και μάλιστα εν πλω, ώστε να διαπιστωθεί το αξιόμαχό τους, ενώ αποκλείεται η ανάληψη κόστους επισκευής από την Ελλάδα και το μόνο που συζητιέται είναι η εγκατάσταση στα σκάφη αυτά και επιπλέον οπλικών συστημάτων που θα αυξάνουν την βιωσιμότητά τους σε συνθήκες μάχης.

Από τα συνολικά 16 σκάφη κλάσεως Freedom, ήδη τα πέντε έχουν αποσυρθεί, οπότε κατά πάσα πιθανότητα τα πλοία που προορίζονται για την Ελλάδα θα προέλθουν από αυτά (μάλιστα, τα δύο προορίζονται εξαρχής για εξαγωγή από τις ΗΠΑ). Οπότε, μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού, ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να παραλάβει τα καλύτερα δυνατά σκάφη από την Αμερική.

Καμία δημοσίευση για προβολή