Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό/προσφυγικό συγκαλεί ο Μητσοτάκης. Σε “βραδυφλεγή βόμβα” εξελίσσεται το ζήτημα

Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς συγκαλεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε βραδυφλεγή “βόμβα” στα χέρια της κυβέρνησης, μετά και το κύμα αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες εναντίον του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών.

Είναι ενδεικτικό ότι με την επιστροφή του από την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά για τα στάδια υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου, ενώ σήμερα θα ζητήσει από τους υπουργούς να κλειδώσουν τις  λεπτομέρειες για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, αλλά και για την κατανομή τους σε διαφορετικές περιοχές.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Παρών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την οικονομική παραμετροποίηση του σχεδίου.

Μια ακόμα σημαντική απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προναχωρησιακά κέντρα. Σε αυτά, με βάση το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε προ εβδομάδος, θα οδηγούνται αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Εξ ου και με το νομοσχέδιο που πέρασε, ο μέγιστος χρόνος κράτησης αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες. Η γεωγραφική κατανομή των κλειστών αυτών δομών, όμως, είναι ακόμα υπό αίρεση, ενώ είναι σαφές ότι και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετεγκαταστάσεις, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».

Επίσης τόνισε οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.