F

16 στην Τουρκία: Πόσο θα αντέξει ακόμα το «μπλόκο» Μενέντεζ στην πώληση των νέων μαχητικών

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα πιο απτά κέρδη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν είπε το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα «τρέξει» η πώληση 40 νέων και 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16 στην Τουρκία.

Αλλαγή κλίματος, αλλά…

Η πώληση αυτή είναι «παγώσει» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, καθώς μέλη του συνέδεαν την υλοποίησή της με το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας, κάτι που έγινε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βίλνιους, μετά από πυκνό παρασκήνιο, νυχτερινές επικοινωνίες και πολλές διαβουλεύσεις.

Τώρα, το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον μοιάζει να έχει αλλάξει, ενώ και ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ποτέ η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα κατά της Ελλάδας, παραλείποντας, βέβαια να αναφερθεί στις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση της πώλησης παραμένει: αυτό του Δημοκρατικού Γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι και προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Μεγαλύτερα προβλήματα»

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Defense News, ο Μενέντεζ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη θέση του για να για να εμποδίσει την πώληση των μαχητικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπορεί να βρει έναν τρόπο να σταματήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της».

Ο Γερουσιαστής υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «πάντα έλεγα ότι η επικύρωση (σ.σ. από την Τουρκία) του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο NATO, η οποία θα έπρεπε φυσικά να συμβεί, δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να επέτρεπα την πώληση των F-16, αφού υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό».

Το Defense News εκτιμά ότι η στάση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή εξηγείται εν μέρει και από το γεγονός ότι εκλέγεται στην πολιτεία καταγωγής του, το Νιού Τζέρσϊ, όπου βρίσκεται και ψηφίζει η έκτη μεγαλύτερη κοινότητα Ελληνοαμερικανών και η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα Αρμενοαμερικανών στις ΗΠΑ.

Η υποχώρηση

Πάντως, ο Μενέντεζ έχει ήδη κάνει μια υποχώρηση, καθώς συναίνεσαι τον περασμένο Απρίλιο στην υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης λογισμικού και αεροηλεκτρονικών συστημάτων σε παλιότερα τουρκικά F-16, αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων, που, όμως, υλοποιείται από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.

Ο Μενέντεζ εξηγώντας το «ναι» που είχε πει στην αναβάθμιση αυτή, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν επρόκειτο για πώληση μαχητικών αλλά αντιθέτως είναι μια προμήθεια που διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των υφισταμένων τουρκικών F-16 στη δομή διοίκησης του NATO, κάτι που υποστηρίζω».

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πόσο γρήγορα η Τουρκία θα προχωρήσει στην επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πόση και τι είδους πίεση θα ασκήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν συνολικά στο Κογκρέσο, για να προχωρήσει η συγκεκριμένη αγοραπωλησία μαχητικών και εξαρτημάτων.

Καμία δημοσίευση για προβολή