F-35: Επιτάχυνση των διαδικασιών, τη Δευτέρα στα χέρια του Δένδια η επιστολή αποδοχής από τις ΗΠΑ

Στην τελική ευθεία, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς μετά από μια σχετική καθυστέρηση, μπαίνει το ζήτημα της απόκτησης μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ να ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια θα παραδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα η LOA (Letter Οf Acceptance, Επιστολή αποδοχής) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά την κοινοποίηση στην Αθήνα του προσχεδίου της LOA, το οποίο θα αποσταλεί στο Κογκρέσσο και θα αναρτηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην σχετική ιστοσελίδα (DSCA – Defense Security Cooperation Agency), ακολουθεί διάστημα 14 ημερών για την κατάθεση πιθανών ενστάσεων από μέλη του Κογκρέσου (εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού δεν έχουν εκδηλωθεί αντιρρήσεις).

Εφόσον δεν υποβληθεί κάποια ένσταση στο Κογκρέσο, το προσχέδιο της LOA θα οριστικοποιηθεί μετά την παρέλευση των 14 ημερών και θα αποτελέσει το τελικό έγγραφο. Αμέσως μετά την άφιξη της LOA στην Αθήνα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας από τη μια πλευρά και του αμερικανικού αρμοδίου γραφείου του Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin από την άλλη.

Διπλή κίνηση από ΗΠΑ

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αλλά και το «ΟΚ» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την πώληση F-16 στην Τουρκία, σημείωσαν με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες. Για την Ελλάδα ειναι σημαντικό να διασφαλισθεί οτι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της». Επίσης, τόνισαν ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς».

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, η πώληση των F-35 στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον και ως μοχλός πίεσης για να καμφθεί η Τουρκία και να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπερ και εγένετο, οπότε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησαν σε διπλή κίνηση: από τη μία ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και από την άλλη επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, κίνηση που αναμένεται να καθησυχάσει και όσους Αμερικανούς νομοθέτες προβληματίζονταν για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Καμία δημοσίευση για προβολή