F-35: Γιατί η Ελλάδα επιδιώκει να αποκτήσει την έκδοση “Block 4” του stealth μαχητικού από τις ΗΠΑ

Η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της, ιδίως στην Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την απόσυρση παλαιότερων μαχητικών αεροσκαφών και την απόκτηση νέων αεροσκαφών F-35.

Αλλά η Ελλάδα δεν βιάζεται να αποκτήσει τα προηγμένα μαχητικά πέμπτης γενιάς, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και είναι πρόθυμη να περιμένει τις αναβαθμισμένες εκδόσεις με την ελπίδα ότι “όλες οι παιδικές ασθένειες”, όπως τις περιέγραψε, θα θεραπευτούν. Σε συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει αεροσκάφη F-35 Block 4 που διαθέτουν τις τελευταίες αναβαθμίσεις, αλλά αυτά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ταυτόχρονης ανάπτυξης και κατασκευής, όπως τα χαρακτήρισαν οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Το πρόβλημα

“Ο συγχρονισμός ανάπτυξης και παραγωγής είναι η πιο κρίσιμη πρόκληση του Block 4′ και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της σήμερα”, δήλωσε τον Δεκέμβριο ο εκτελεστικός αξιωματικός του προγράμματος F-35 αντιστράτηγος Μάικλ Σμιντ. “Το F-35 [Κοινό Γραφείο Προγράμματος], η Lockheed Martin και άλλοι βιομηχανικοί εταίροι έχουν εντοπίσει συγχρονισμό υψηλού κινδύνου στο χρονοδιάγραμμα του F-35 Block 4, ο οποίος θα απειλούσε να σταματήσει την παραγωγή αεροσκαφών εάν η ανάπτυξη έμενε πίσω”, πρόσθεσε.

Το F-35 τέθηκε πρόσφατα σε πλήρη παραγωγή, αλλά οι παραδόσεις του αεροσκάφους έχουν προς το παρόν ανασταλεί εν μέσω των εργασιών για την αναβάθμιση Tech Refresh-3, η οποία επιτρέπει πράγματα όπως η αυξημένη επεξεργαστική ισχύς, που απαιτείται για τις ενδεχόμενες αναβαθμίσεις Block 4. Αυτές οι μεταγενέστερες αναβαθμίσεις θα δώσουν στο F-35 τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερα όπλα, θα ενισχύσουν την ικανότητα στόχευσης του αεροσκάφους και θα βελτιώσουν τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του αεροσκάφους.

Προκλήσεις

Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει επίσης επισημάνει την ανάγκη για αυτές τις σημαντικές αναβαθμίσεις, με τον υπουργό Φρανκ Κένταλ να δηλώνει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι “χρειαζόμαστε πραγματικά το υλικό TR-3 και το σύνολο αναβαθμίσεων Block 4 … για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί”. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις αναμένεται να καθυστερήσουν τις αναβαθμίσεις του Block 4 μέχρι το 2029 από το αρχικό σχέδιο του 2026, δήλωσε ο Τζον Λούντβιγκσον, διευθυντής συμβάσεων και αγορών εθνικής ασφάλειας στο Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης.

Ο αριθμός των νέων δυνατοτήτων στις αναβαθμίσεις του Block 4 έχει αυξηθεί από 66 σε 80 και το κόστος της προσθήκης τους έχει ανέβει από 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια. “Ορισμένες από τις προκλήσεις που προέκυψαν [με το Block 4] είναι επειδή δεν είχαν απαιτήσεις, δεν είχαν απαραίτητα μια σταθερή αίσθηση του τι ήταν τεχνικά εφικτό”, δήλωσε ο Λούντβιγκσον. “Δεν είχαν μια ισχυρή βάση για να κατανοήσουν πόσο καιρό θα έπαιρναν αυτά τα πράγματα. Έγινε λίγο σαν ένα ταξίδι ανακάλυψης και χρειάστηκε χρόνος για να το καταλάβουν”, τόνισε.

Ριζικές αλλαγές

Η απόφαση της Ελλάδας να περιμένει αυτό που ο υπουργός Άμυνας αποκάλεσε “παιδικές ασθένειες” στα F-35 έρχεται μαζί με άλλες μεγάλες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της, τις οποίες ο Δένδιας χαρακτήρισε ως το “μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους”. “Πρέπει να κάνουμε κάποιες πολύ ριζικές αλλαγές, στα οπλικά συστήματα, στη δομή, στην καινοτομία -δηλαδή στην ικανότητα να δημιουργούμε νέα συστήματα χρησιμοποιώντας τις δικές μας δυνατότητες- στη στρατιωτική υπηρεσία, στο δικό μας σημαντικό και με κίνητρα προσωπικό, όλα πρέπει να αλλάξουν”, δήλωσε ο κ. Δένδιας. “Όλα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να διατηρήσουμε ακριβώς τον ίδιο στόχο: την ικανότητα να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας”.

Για την πολεμική αεροπορία, αυτό σημαίνει την απόσυρση και την πώληση διαφόρων αεροσκαφών, όπως τα αεροσκάφη F-4, τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30. Άλλα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν και θα συντηρηθούν, ενώ η Ελλάδα περιμένει να αποκτήσει τα F-35 Block 4. Τον Ιανουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση έως και 40 αεροσκαφών F-35A στην Ελλάδα με κόστος 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών.

Καμία δημοσίευση για προβολή