Financial Times: «Καπνός» έγιναν 3 δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Γιατί άλλαξε το σκηνικό από το πρώτο εξάμηνο

Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για τις αγορές. Προσοχή στο

«Καπνός» έχουν γίνει μέχρι στιγμής, από τις αρχές του μήνα, περίπου 3 δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα ζοφερά κινεζικά οικονομικά στοιχεία και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ οξύνουν το επενδυτικό κλίμα, μετά από μια εκρηκτική άνοδο στην αρχή του έτους.

  • Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 και ο κινεζικός CSI 300 έχουν χάσει σωρευτικά 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια – περίπου το 5% της συνολικής τους αξίας και περισσότερο από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του FTSE 100 του Λονδίνου – στις τρεις εβδομάδες έως τις 21 Αυγούστου.

Και παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη, ο δείκτης MSCI των παγκόσμιων μετοχών βρίσκεται σε πορεία για τον χειρότερο μήνα του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλαγή σκηνικού

Πρόκειται για ένα εκ διαμέτρου αντίθετο σκηνικό, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η κυρίαρχη άποψη ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ επρόκειτο να κορυφωθούν σύντομα ώθησαν τον χρηματιστηριακό δείκτη Nasdaq Composite στο ισχυρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους τα τελευταία 40 χρόνια.

Ωστόσο, μια σειρά οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και ο πεισματικά υψηλός δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης ανάγκασαν τους επενδυτές να επανεξετάσουν την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και αγωνίζεται να ανακάμψει από τα lockdown της πανδημίας, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τον τεράστιο τομέα ακινήτων της χώρας.

Τα άσχημα νέα από την Κίνα, η πτώση του συναισθήματος και ο «στροβιλισμός άλλων αρνητικών στοιχείων» συνθέτουν ένα σκηνικό κινδύνου, δήλωσε ο Mike Zigmont, επικεφαλής trading και έρευνας στη Harvest Volatility Management.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

«Ο εφησυχασμός έχει εξαφανιστεί», δήλωσε από την πλευρά του στους FT, ο Emmanuel Cau, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής μετοχικής κεφαλαιοποίησης της Barclays.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών. Μάλιστα οι αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, ένα θεμελιώδες μέτρο του πόσο κοστίζει για τις εταιρείες να δανειστούν χρήματα, έφθασαν σε υψηλό 14 ετών.

Eνέργεια: ο μόνος κλάδος που σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο

Στις ΗΠΑ, η ενέργεια είναι ο μόνος κλάδος που σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο.

Οι μετοχές τεχνολογίας με τους λεγόμενους «Magnificent Seven» των Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Nvidia, Tesla και της μητρικής Alphabet της Google, που είχαν οδηγήσει στο ράλι της αγοράς τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, όλες υφίστανται ένα πτωτικό σερί που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες.

Η Apple, η μεγαλύτερη από τις επτά, έχει υποχωρήσει περίπου 10% αυτόν τον μήνα, ενώ η Tesla έχει τη χειρότερη επίδοση με απώλειες περίπου 13%.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την Τετάρτη. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, με τουλάχιστον 10 αναλυτές να αυξάνουν την τιμή-στόχο για τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αύγουστος ήταν «άσχημος», δήλωσε ο Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών στη Citi. «Τις τελευταίες [δύο με τρεις] εβδομάδες παρατηρήθηκε μια μετατόπιση» στο κλίμα της αγοράς, είπε, «και αυτό δεν αρέσει στις μετοχές».

Οι επενδυτές είναι πιο απογοητευμένοι στην Ευρώπη και την Κίνα παρά στις ΗΠΑ. Η Morgan Stanley αναμένει πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 10% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς ο διπλός πέλεκυς  των «πολύ υψηλότερων επιτοκίων και πολύ αυστηρότερων πιστωτικών όρων» επιβαρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης  αυξάνει τον κίνδυνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή