Flat tax 15% σε ξένες επιχειρήσεις που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση

Δεν θα δοθεί νέα παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα με εφάπαξ πόσο φόρου ετησίως (μοντέλο Ιταλίας), ή flat tax 15% σε ξένες επιχειρήσεις που θα αλλάξουν την φορολογική τους έδρα, εξετάζει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας και τη σχετική διάταξη.

Από τα τέλη Αυγούστου εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο ουσιαστικών μειώσεων φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε ορίζοντα τετραετίας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων φορολογικών κατοίκων με «μεγάλα πορτοφόλια», έτσι ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αφού η φορολογική βάση αναμένεται να διευρυνθεί και να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

Το ιταλικό μοντέλο προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογούμενου και το μοντέλο της Μάλτας με flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ. Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη Μάλτα φορολογείται με σταθερό συντελεστή 15%, με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ ετησίως. Παραπλήσιο είναι και το πορτογαλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερό συντελεστή 20%.

Αντίθετα, στην Κύπρο, με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας, άτομο το οποίο διαμένει για τουλάχιστον 60 ημέρες μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος. Με την υιοθέτηση αυτών των μοντέλων, η Ελλάδα γίνεται ευθέως ανταγωνιστική σε αγορές, όπως η Βουλγαρία και η γειτονική Τουρκία, στην οποία, οι γερμανικές επενδύσεις, για παράδειγμα, ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Όλγας Μπαλαφούτη)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή