Φορολογικό: Γιατί ευνοούνται πρώτα οι επιχειρήσεις και πότε θα έρθει η ώρα της μεσαίας τάξης

    Τι κερδίζουν οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τις μειώσεις φόρων

     

    Ευνοούνται κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από το νέο φορολογικό. Όσον αφορά τους μισθωτούς σημαντικές μειώσεις θα δουν όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καθώς ο συντελεστής φόρου εισοδήματος μειώνεται από το 22% στο 9%. Το γεγονός ότι για τα εισοδήματα 10.001-20.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει  αμετάβλητος στο 22 % οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχει αλλάξει ακόμη η πραγματική οικονομία. Σε αυτή την κατηγορία – την λεγόμενη μεσαία τάξη – βρίσκεται η πλειοψηφία των πολιτών.

    Αν  γινόταν μείωση σε έναν κύριο φόρο όπως ο φόρος εισοδήματος στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπό τις τωρινές οικονομικές συνθήκες, όπου δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ο επιθυμητός ρυθμός ανάπτυξης, αυτό θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Όμως είναι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο μετά από χρόνια το οποίο έρχεται με μειώσεις έστω μικρές για κάποιους.

    Μέσα στο 2020 είναι πολύ πιθανό να γίνουν νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς δεν τις είδαμε σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά τις ακούσαμε προεκλογικά, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    Αυτό που απουσίαζε από το νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω μείωση ή  πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου, ο οποίος δημιουργεί  αβεβαιότητα στους επιχειρηματίες καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πιθανά έσοδα του επόμενου έτους.  Επίσης μια φορολογική πολιτική ευνοϊκότερη για τις εταιρείες που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα όχι απλά στην επιχειρηματικότητα, αλλά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία κάτι που θα βοηθήσει και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξη (την προτεραιότητα δηλαδή στους τομείς περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση).

    Η χάραξη της φορολογικής πολιτικής δεν  υπακούει πάντα σε σταθερές, (πως αν μειώσω ή αυξήσω τους φόρους θα τονωθεί ή όχι σίγουρα η οικονομία) υπάρχουν πολλές  αποχρώσεις ενδιάμεσα. Στον οικονομικό κόσμο έχουμε συμφωνήσει οτι η φορολογία επηρεάζει την ανάπτυξη όμως δεν έχουμε συμφωνήσει στο κατά πόσο. Η απάντηση πάντα είναι εξαρτάται… γι’ αυτό και η δυσκολία για ένα μόνιμο κανονιστικό πλαίσιο. Έχουν έρθει στην χώρα μας αμέτρητά φορολογικά νομοσχέδια τα τελευταία χρόνια , όλα τους διαφορετικά μα … ταυτόχρονα ίδια.

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν αναπτυξιακές βάσεις. Οι αλλαγές του φορολογικού θα επηρεάσουν με έμεσσο τρόπο και τον  σημαντικότερο παράγοντα της οικονομίας που  δεν είναι άλλος από την κατανάλωση. Μέσα από την προτεραιότητα που δίνεται στις επενδύσεις, διότι οι επενδύσεις επηρεάζουν  γρηγορότερα από άλλους παράγοντες την τσέπη μας.

    Εν κατακλείδι, το νέο φορολογικό ευνοεί κυρίως τα νομικά πρόσωπα.  Όμως με  το πέρασμα του χρόνου  ευελπιστουμε οτι η ανάπτυξη θα βελτιωθει και θα επιτρεψει την χαραξη μιας φορολογικής πολιτικής όπου πρωταγωνιστές θα είναι τα φυσικά πρόσωπα, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα γιατί είχαμε αυξήσεις φόρων.

    – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η νέα κρίση οδηγεί τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στα άκρα – 45 χρόνια η Άγκυρα απειλεί και διεκδικεί: Ακούστε το νέο podcast του econonicoπανού, την Έλλη Τριανταφύλλου,  την Αγγελική Σπανού και τον Θοδωρή Καλούδη

    Καμία δημοσίευση για προβολή