Forum των Δελφών: Ο Τσίπρας «ψάχνει» ακόμα και κυβέρνηση ανοχής και… μερικούς βουλευτές, αν χρειαστεί

Αν και πήρε αποστάσεις από τον πρώην ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησής του, Γιάνη Βαρουφάκη, για τα σχέδια “Δήμητρα” και “Οδυσσέας”, εντούτοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά δεν παρουσίασε σαφή εικόνα για το πώς εννοεί την “προοδευτική διακυβέρνηση”, την οποία ευαγγελίζεται, ενόψει εκλογών.

Μιλώντας στο Forum των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά “άδειασε” τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, λέγοντας ότι ούτε το 2015 ούτε τώρα οι απόψεις του και τα θέματα που ανοίγει (τράπεζες, νόμισμα κλπ) αφορούν την πραγματικότητα και ότι “αφορούν μόνον τις εμμονές του”. “Δεν αποτέλεσε συζήτηση ούτε το 2015 για αυτό και αποχώρησε” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι “εάν θα είναι στην επόμενη Βουλή“, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη (όπως και το ΚΚΕ) να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν νέες κάλπες.

Να στηρίξουν ΚΚΕ-ΜεΡΑ25

Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές προκειμένου να γίνει προοδευτική κυβέρνηση, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα την στηρίξουν ή αν θα πάμε σε περιπέτειες. Εμείς απαντάμε με καθαρότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται από το πουθενά. ο οικος Fitch αναφέρθηκε στις εκλογές και επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές“, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, πάντως, σχεδόν μέρα με τη μέρα αλλάζει και τη… σύνθεση της “προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο “μπαμπούλας” του ΣΥΡΙΖΑ

Κστά τα λοιπά, ο πρόεδρος τοθυ ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “η επενδυτική βαθμίδα ήταν το μόνο που μπορούσε να υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης. Το έκανε και πριν τις εκλογές και καθε εξάμηνο. Όσο την είδατε εσεις την είδαμε κι εμεις. Δεν είναι σε θέση να θέτει τέτοια διλήμματα. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και την επενδυτική βαθμίδα και την ανάσταση της οικονομίας“, ενώ διερωτήθηκε “για πόσο θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επισείει τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι πρωτοφανής η τακτική του. Το 2018 που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο. Ο στόχος για την επόμενη μέρα ένας είναι: η πραγματική σύγκλιση με τον μέσο Ευρωπαίο Πολίτη“.

Χρέος και επενδύσεις

Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “το ιδιωτικό χρέος δεν συσσωρεύεται στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή ήταν η καλή εξέλιξη της μεταφοράς των δανείων στα funds. Η μισή Ελλάδα έχει μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο. Δεν είναι “σεισάχθεια” αλλά δεν αφήνει δυνατότητα υπερκέρδους στα funds. Το σχέδιό μας είναι win win. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο οι ευάλωτοι δανειολήπτες αλλά και η μεσαία τάξη“, ενώ υποστήριξε ότι “το 2018 πετύχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων 10ετίας. Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες. Πρέπει όμως να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Ελλάδα υπάρχει σύστημα Δικαιοσύνης που αν θέλει κάποιος να βρει το δίκιο του θα πρέπει να περιμένει 10-15 χρόνια. Η Ελλάδα έχει και μεγάλο ζήτημα διαφθοράς. Η εικόνα της χώρας αυτή είναι σήμερα“.

Φορολογία

Όσον αφορά στη φορολογία, που είναι και το μεγάλο “αγκάθι” του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι “από το 2010-2018 η χώρα ήταν σε μνημόνια. Από τα 24,5% μόνιμων μέτρων φορολογίας που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 4%. Επιβαρύνθηκε δυσανάλογα η μεσαία τάξη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί των ημερών μας υπήρχε όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος από τα μνημόνια. Από το 2019-2023 είχαμε αύξηση έμμεσων φόρων. Μόνο από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα 4,5 δις. Υπερφορολόγηση έχουμε και σήμερα λοιπόν και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η μείωση έμμεσης φορολογίας είναι κοστολογημένη: Δεν θα έχουμε αυτά τα τεράστια υπερέσοδα“.

Καμία δημοσίευση για προβολή