Φυσικό αέριο: Η Βουλγαρία κάνει πίσω στο «χαράτσι» για το αέριο από τη Ρωσία που περνά από τη χώρα

Βουλγαρία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βουλγαρίας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση ενός αμφιλεγόμενου φόρου στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, καθώς η Βουλγαρία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενταχθεί στον ταξιδιωτικό χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της κυβέρνησης τον Οκτώβριο να επιβάλει εισφορά για να μειώσει τα κέρδη της ρωσικής Gazprom πυροδότησε ανησυχίες για υψηλές τιμές και διαταραχές του εφοδιασμού σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενώ η Βουλγαρία δεν έχει ακόμη εισπράξει πληρωμές από τους πελάτες του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου της, οι αρχές της Ουγγαρίας το χαρακτήρισαν «εχθρικό βήμα» και ζήτησαν έρευνα από την ΕΕ για την απόφαση.

Ευρωπαϊκή προσέγγιση

Η Βουλγαρία θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για να ανακαλέσει τον φόρο μέχρι να βρει μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την εφαρμογή του, δήλωσαν οι Μπόικο Μπορίσοφ και Κίριλ Πέτκοφ, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και τώρα ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, πέραν από τις αντιδράσεις άλλων χωρών-μελών, το ζήτημα έχει και κρίσιμη πολιτική διάσταση για τη Βουλγαρία, η οποία έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Οι αρχηγοί των κομμάτων μιλούσαν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αργά τη Δευτέρα στη Σλοβενία για να συζητήσουν για την συνθήκη Σένγκεν και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Την Κυριακή, η Αυστρία πρότεινε μια ιδέα να άρει εν μέρει το βέτο της στις προσφορές της Βουλγαρίας και της γειτονικής Ρουμανίας, επιτρέποντας την ανοικτή πρόσβαση αεροπορικώς υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο χώρες δέχονται τους εκδοθέντες αιτούντες άσυλο.

Να μη χαθεί η ευκαρία

«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία λόγω του φόρου», δήλωσε ο Μπορίσοφ. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες ήταν πάντα μεταξύ των κύριων προνομίων μας, θα παραμείνουν έτσι». Η Σόφια επιδιώκει να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η απόφαση χρειάζεται την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ. Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν απρόθυμες να δεχτούν τη Βουλγαρία, επικαλούμενες τα προβλήματά της με το κράτος δικαίου και τον έλεγχο των συνόρων.

Η πρόταση της Αυστρίας πρόκειται να συζητηθεί με τους υπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. «Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ στους δημοσιογράφους. Αλλά «δεν θα δεχτούμε ειδικούς όρους για τη Βουλγαρία», είπε. Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα το συνολικό κόστος που θα έφερνε η επιβολή του τέλους από πλευράς Βουλγαρίας στο ρωσικό φυσικό αέριο με βάση τους υπολογισμούς θα έφτανε στα περίπου 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Καμία δημοσίευση για προβολή