Φυσικό αέριο: Πλαφόν ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία από την Κομισιόν. Αρχίζει και κερδίζει έδαφος η ιδέα

Goldman Sachs τιμές του φυσικού αερίου

Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Το πλαφόν 

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

 

«Το πλαφόν που έχει ζητηθεί εξαρχής από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μέτρο που θα βοηθήσει στη συγκράτηση της πληθωριστικής πίεσης. Το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της στήλης Playbook του Politico.

Τουλάχιστον 11 χώρες θετικές 

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα και άλλες.

 

Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Περισσότερες Ειδήσεις
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή