G7 : Προς επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Πιθανή μια συμφωνία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο

G7 πλαφόν

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης αναμένεται, σήμερα,  Παρασκευή να επιβεβαιώσουν τα σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο με στόχο τη μείωση των εσόδων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και τη διατήρηση της ροής του αργού για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών, δήλωσαν αξιωματούχοι της G7.

Οι υπουργοί από τις πιο πλούσιες βιομηχανικές δημοκρατίες πρόκειται να συναντηθούν εικονικά και θεωρείται πιθανό να εκδώσουν ανακοινωθέν που θα καθορίζει τα σχέδιά τους.

«Είναι πιθανή μια συμφωνία»

«Είναι πιθανή μια συμφωνία», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος της G7, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πόσες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν, όπως το επίπεδο ανά βαρέλι του ανώτατου ορίου τιμής, πάνω από το οποίο οι συμμορφούμενες χώρες θα αρνούνταν ασφάλιση και χρηματοδότηση του ρωσικού αργού και του ρωσικού αργού και φορτία προϊόντων πετρελαίου.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 «θα έχουν μια δήλωση που θα σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε για να το πετύχουμε αυτό».

«Θέλουμε να προωθήσουμε αυτό το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου», είπε σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης στην Ουάσιγκτον, μια ημέρα μετά τη συζήτηση για το ανώτατο όριο με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Παρά την πτώση του όγκου των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τα έσοδα της από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια από τον Μάιο λόγω των τιμών που ωθήθηκαν υψηλότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν ένα ανώτατο όριο για τον περιορισμό του ποσού που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό – μια κίνηση που η Μόσχα λέει ότι δεν θα τηρήσει και μπορεί να αποτρέψει στέλνοντας πετρέλαιο σε κράτη που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της G7 για το ανώτατο όριο τιμών, λέγοντας ότι δεν ήθελε «να προλάβει αυτή τη συνάντηση».

Ευρύτερη στήριξη

Ορισμένοι αξιωματούχοι της G7 είπαν ότι το ανώτατο όριο χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη και αμφισβήτησαν εάν μπορεί να είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, Κίνας και Ινδίας, που είναι απίθανο να εγκρίνουν το σχέδιο.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι της G7 δήλωσαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από το ανώτατο όριο.

Τυχόν οροφή στην τιμή θα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης με μεσολάβηση του Λονδίνου, η οποία καλύπτει περίπου το 95% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, και στη χρηματοδότηση φορτίων με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του ανώτατου ορίου και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.

Ανησυχίες στις ΗΠΑ

Έτερος αξιωματούχος της G7 είπε ότι το μπλοκ στοχεύει να δείξει τη  δυναμική σε αυτό» ενόψει της προγραμματισμένης επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιφερειακού εμπάργκο στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το εμπάργκο της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν αγώνα για εναλλακτικές προμήθειες, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές αργού έως και 140 δολάρια το βαρέλι, και προωθεί το ανώτατο όριο τιμών από τον Μάιο ως τρόπο να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού αργού.

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν εν αναμονή του εμπάργκο της ΕΕ, με το αργό στα Ουράλια να διαπραγματεύεται με έκπτωση 18 έως 25 δολαρίων ανά βαρέλι σε σύγκριση με το αργό Brent, από 30 έως 40 δολάρια νωρίτερα φέτος.

Πηγή: Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή