Κοροναϊός:Game changer. Τι αλλάζει στην κρίση της πανδημίας με το εμβόλιο της Pfizer

Πότε θα βγει στην αγορά –Το ορόσημο του Μαρτίου, οι ελπίδες, οι προκλήσεις

Το εμβόλιο της Pfizer αλλάζει τα δεδομένα

Η ανακοίνωση – σταθμός της Pfizer για αποτελεσματικότητα 90% στην τρίτη, και τελική, φάση δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, αποκτά δυναμική game changer στην κρίση της πανδημίας.

Δείχνει ορατό ορίζοντα για το τέλος της παγκόσμιας δοκιμασίας, λειτουργεί ως καταλύτης για την αντοχή της κοινωνίας την ώρα που η εκθετική έξαρση του κορονοϊού οδηγεί σε «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον πλανήτη, και ήδη στέλνει σήματα ανάνηψης από το βαθύ σοκ στο οποίο έχουν οδηγήσει την οικονομία τα αναγκαστικά lockdowns.

Α. Μπουρλά: “Μια μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα”

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλμπερτ Μπουρλά,  ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer».

«Φθάνουμε», είπε, «σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν».

Χρονικό ορόσημο ο Μάρτιος

Τώρα, το μεγάλο χρονικό ορόσημο φαίνεται να είναι ρεαλιστικά ο Μάρτιος. Εκεί έδειξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνοντας λόγο για «θεμελιώδη αλλαγή στην πορεία του κορονοϊού από την άνοιξη, και από τον Μάρτιο”.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπρους Αϊλγουρντ χαρακτήρισε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Pfizer ως «πολύ θετικά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά.

Η βασική πρόκληση που επεσήμανε, δε, είναι πως υπάρχει ακόμη μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2021 όλα τα θεραπευτικά όπλα κατά της Covid 19, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.

Πότε θα βγει στην αγορά το εμβόλιο της Pfizer

Με την μάχη για την προμήθεια και την δίκαιη κατανομή των εμβολίων παγκοσμίως να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να παρασκευαστούν φέτος και άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις θα παραχθούν το 2021.

Αυτό πρακτικά, και όπως τονίζουν οι ειδικοί, σημαίνει ότι το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο  από την άνοιξη του 2021 και μετά.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες για 100 εκατομμύρια δόσεις, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλα 500 εκατομμύρια, ενώ η Βρετανία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει 40 εκατομμύρια δόσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει σύντομα συμβόλαιο με την Pfizer για την προμήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση έως και 300 εκατομμυρίων δόσεων».

Φάουτσι: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ως το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Η αποτελεσματικότητά του είναι απλώς εξαιρετική», δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος και Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων Αντονι Φάουτσι, τονίζοντας ότι «¨θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην μάχη κατά της πανδημίας».

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει  και η Moderna ενδέχεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer, επειδή βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA.

Ο Δρ. Φάουτσι, έχει εδώ και καιρό πει ότι ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 50-60%, δεδομένης της έντασης της πανδημίας, θα είναι αποδεκτό.

Σε δύο δόσεις το εμβόλιο

Ο αριθμός των υπό δοκιμή εμβολίων που θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά έχει σημασία για την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός κατά του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Pfizer οι δοκιμές έδειξαν ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Το εκρηκτικό ράλι στις στις αγορές

Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος που διαμορφώνει η ανακοίνωση για την επιτυχή πορεία του εμβολίου είναι η εκρηκτική άνοδος των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Wall Street, ο Dow Jones έκανε το βράδυ (ώρα Ελλάδος) άλμα πάνω από 4%.  Η μετοχή της Pfizer έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 7,5%, της BioNTech κατά 8,5% και της Moderna κατά 6%.

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας τα κέρδη ξεπέρασαν το 11,5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή