Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κ. Μητσοτάκης, τι αναμένεται να προβλέπει το νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο για τον γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια - Τι λέει ο Κ. Μητσοτάκης

Το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, σε συνέντευξη που θα δώσει στη δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί και στη χώρα μας τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μετά από μακρά φιλολογία που άρχισε από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τις προθέσεις του για το θέμα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τη δημόσια διαβούλευση και την ψήφισή του στη Βουλή.

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Έτσι, ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, ενώ αν κάποιος/α εκ των δύο συζύγων έχει ήδη αποκτήσει βιολογικό παιδί, αυτό θα μπορεί να αναγνωρίζεται και από τον έτερο/η σύζυγο, όπως συμβαίνει και με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ούτε το δικαίωμα στην παρένθετη  μητρότητα, κάτι που είχε εκφράσει επιθυμία να συμβεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται για τα ομόφυλα ζευγάριακαι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Διάλογος και εξηγήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος για το θέμα, λέγοντας από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «θέλουμε να εξηγήσουμε τη σημασία αυτής της νομοθέτησης, τις έννοιες, να διαχωρίσουμε τις έννοιες μεταξύ τους, τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε και να προχωράμε σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες όταν αυτό αφορά δικαιώματα συμπολιτών μας», χωρίς πάντως να αποκλείσει, λόγω των αντιδράσεων που εκφράζονται εντός ΝΔ, να τεθεί και θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν το νομοσχέδιο έλθει στη Βουλή.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα στη Βουλή, επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση 4,5 χρόνια, είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Θυμάστε τι έκανε και τι δεν έκανε, όχι μόνο γι΄ αυτό το θέμα, συνολικά μιλάω», προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα ξεκινήσει -επαναλαμβάνω- μια συζήτηση από την κυβέρνηση. Ελπίζουμε η αντιπολίτευση, έστω σε αυτό το θέμα, να συμμετέχει ουσιαστικά και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Και όταν έρθει η στιγμή, προφανώς θα ακούσουμε τις προτάσεις του συνόλου των πολιτικών κομμάτων».

Καμία δημοσίευση για προβολή