Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά τον επίμαχο νόμο στη σκιά του «όχι» της Εκκλησίας της Ελλάδας

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το οποίο θα επιτρέψει τον γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια και θα ρυθμίζει ζητήματα τεκνοθεσίας θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης και που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, έρχεται προς συζήτηση στο Υπουργικό μόλις μια μέρα μετά το «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία που είπε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από σχεδόν 5ωρη συνεδρίαση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η εκκλησία, τηρώντας «σκληρή γραμμή» για το νομοσχέδιο αυτό, αποφάσισε να στείλει επιστολές προς τους Βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο και να εξουσιοδοτήσει τους μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου.

Προβληματισμός

Μάλιστα, πληροφορίες από τη συνεδρίαση αναφέρουν ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φάνηκε να προσπαθεί να κατεβάσει κάπως τους τόνους, καθώς κάποιοι μητροπολίτες ζητούσαν ακόμα πιο σκληρή στάση, μιλώντας ακόμα και για «λαοσυνάξεις» κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και αρνούμενοι να κατεβάσουν τους τόνους και να χρησιμοποιούν πιο ήπια ρητορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδας προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι το κατηγορηματικό «όχι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να προκαλέσει διχασμό στους πολίτες (μεγάλο μέρος των οποίων στηρίζει με την ψήφο του τη ΝΔ), αλλά και σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αμφιταλαντεύονται σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν.

Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται το ρόλο και τις απόψεις της εκκλησίας και δεν μπαίνει σε αντιπαράθεση μαζί της, ωστόσο έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Διαφωνούντες βουλευτές και υπουργοί

Όμως, υπό το βάρος των εξελίξεων, πάντα υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με το πόσο θα «βαρύνει» στην ψήφο βουλευτών της ΝΔ η στάση της εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση περίπου 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προτίθενται ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ή (οι περισσότεροι, κατά τα φαινόμενα) να απόσχουν από τη διαδικασία στη Βουλή.

Και, βέβαια, στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η στάση ορισμένων υπουργών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο, ωστόσο, έχει αφήσει να διαφανεί ότι προσανατολίζεται στη λύση της αποχής. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα μέλη του Υπουργικού που διαφωνούν, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό τι θα πράξουν.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, αν και έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις στο Υπουργικό είναι συλλογικές, εντούτοις, έχοντας απορρίψει την κομματική πειθαρχία και έχοντας αφήσει ανοιχτή και την «πόρτα» της αποχής για τους διαφωνούντες, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με όποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διαφωνήσουν, παρότι κάποιες φωνές στη ΝΔ τονίζουν ότι διαφωνία υπουργού συνοδεύεται από παραίτηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή