Γάζα: Άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για παροχή βοήθειας – Απαισιοδοξία στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Άνοιξε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας που παρέμενε κλειστό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ισραηλινής υπηρεσίας

Άνοιξε ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα που παρέμενε κλειστό από την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ισραηλινής υπηρεσίας και φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγύπτου ήδη υποβάλλονται σε ελέγχους εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έκλεισε το Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή (5/5) έπειτα από επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην περιοχή, η οποία κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το πέρασμα αυτό αποτελεί τον βασικό δίαυλο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου, ειδικά στη πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου το νοσοκομείο Αλ Αχλί έκανε λόγο για επτά νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας, των Λου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας (αυτό στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ), μέτρο που οι ΗΠΑ —ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ— χαρακτήρισαν «απαράδεκτο».

Η Ουάσιγκτον εξάλλου έκανε γνωστό πως «ανέστειλε» την παράδοση, την περασμένη εβδομάδα, φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το φορτίο αυτό αποτελείτο «από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Εξήγησε πως ο φόβος ήταν ότι οι βόμβες θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν στη Ράφα» και «πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα».

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη εντός ΗΠΑ με κύμα διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον της ανεπιφύλακτης υποστήριξής της στο Ισραήλ.

Απαισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις

Το Ισραήλ δεν βλέπει σημάδια προόδου στις συνομιλίες που γίνονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για μια συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά διατηρεί προς το παρόν μια αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στο Κάιρο, δήλωσε σήμερα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA βρέθηκε στο Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με αντικείμενο συζήτησης την πιθανή αναστολή της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επίσκεψη Μπερνς.

Χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχώρησε για το Κάιρο να «επιμείνει στις αναγκαίες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων» καθώς και στις απαιτήσεις που είναι «απαραίτητες» για την «ασφάλεια του Ισραήλ».

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία (του Ισραήλ) να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι (…) ζωντανοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η πρόταση της Χαμάς που απορρίπτει το Ισραήλ

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου στην τάξη του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ωρών: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψου οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Ισραήλ απορρίπτει την οριστική κατάπαυση του πυρός προτού η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007, «νικηθεί».

Ο στρατός του διεξάγει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε «συγκεκριμένες ζώνες» στην ανατολική Ράφα, από όπου διέταξε να φύγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στην πόλη βρίσκονται συνολικά 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που διατάχθηκε χθες μοιάζει να είναι το πρελούδιο της ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για να καταστραφούν τα τάγματα της Χαμάς στο «τελευταίο» κατ’ αυτόν οχυρό της· έχει επίσης στόχο να «ασκηθεί στρατιωτική πίεση» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις «ισραηλινές απαιτήσεις».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να «εντατικοποιήσουν» τις επιχειρήσεις σε «όλη» τη Λωρίδα της Γάζας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων.

«Σταματήστε οποιαδήποτε κλιμάκωση»

Το Κατάρ ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να δράσει ώστε να αποφύγει μια «γενοκτονία» στη Ράφα μπροστά στην απειλή μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη, η οποία αποτελεί καταφύγιο για 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η χώρα του Κόλπου, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καλεί σε ανακοίνωσή της να αναληφθεί «άμεσα διεθνής δράση η οποία θα αποτρέψει μια εισβολή στην πόλη και τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Η Ντόχα επέκρινε σήμερα την κατάληψη του σημείου διέλευσης της Ράφα και πρόσθεσε ότι «καταδικάζει έντονα» τον βομβαρδισμό της πόλης, μετά την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τον ανατολικό τομέα της έπειτα από έκκληση των ισραηλινών αρχών.

Η παρέμβαση του Κατάρ γίνεται την ώρα που μεσολαβητές από τη χώρα, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ καλούν το Ισραήλ να μην κάνει πράξη την απειλή αυτή, καθώς φοβούνται λουτρό αίματος και περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ένοπλη σύρραξη στη Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τις αποφάσεις που παίρνονται σήμερα και οι συνέπειες τους σε όρους ανθρωπίνων δεινών θα τις θυμάται κι η επόμενη γενιά», ανέφερε μέσω X ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη πως η πρόσβαση από την Αίγυπτο στο σημείο διέλευσης στη Ράφα, τη σημαντικότερη πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, τού απαγορεύθηκε από τον στρατό του Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο «αποκλείστηκαν εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, μετά το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις του φυλακίου διέλευσης της Ράφας και του Κερέμ Σαλόμ, αφού δέχθηκε εκ νέου πυρά.

Ο ΟΗΕ επισήμανε εξάλλου πως δεν διαθέτει πλέον αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας παρά για μια ημέρα, με τον Γενικό Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ να ξανανοίξει «αμέσως» τα δυο σημεία διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ) και να «σταματήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 18 εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Ράφα εναντίον του νότιου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προς το συνοριακό φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, κάτι που «εμποδίζει» κατ’ αυτόν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Καμία δημοσίευση για προβολή