Γέμισαν τα Ταμεία με φτηνό χρήμα. “Δίψα” στις διεθνείς αγορές για ελληνικούς τίτλους. Ποιοί αγόρασαν τα ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξέφυγε στο 3,17%.

Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν και πάλι υψηλή ζήτηση που ξεπέρασε τα 18,9 δισ. ευρώ και πέτυχαν πολύ χαμηλά επιτόκια. Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο φθηνή, φρέσκια ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθεται στο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 35-37 δισ. ευρώ.

Στην δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου συμμετείχαν κατά 48% μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, σε ποσοστό 23% τράπεζες, σε ποσοστό 7% ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία και σε ποσοστό 17% hedge funds και με ποσοστό 3% άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος επενδυτές.

Αντίστοιχα, στην δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συμμετείχαν με ποσοστό 44%, οι τράπεζες με ποσοστό 34% οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσοστό 7% και τα Hedge Funds με ποσοστό 12%.

Το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελικά στο 0,020% (από 0,2% της πρώτης έκδοσης του Μαϊού) και το επιτόκιο του 30ετούς στο 1,675% έναντι 1,7% που ήταν στην πρώτη έκδοση του ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο). Στο πενταετές έναντι του 1.5 δισ. ευρώ που αντλήθηκε συγκεντρώθηκαν συνολικές προσφορές 9,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας κάλυψη της έκδοσης κατά 6,2 φορές. Το κουπόνι της έκδοσης, όπως και της προηγούμενης, είναι μηδενικό.

Η χθεσινή έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν  η πέμπτη κατά σειρά  από τις αρχές του 2021 και η χώρα, από τον Ιούλιο του 2019,  έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως εξηγούν στελέχη η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο φετινός στόχος του δανειακού προγράμματος και οι εκδόσεις έγιναν κυρίως για να βελτιωθεί η καμπύλη στα δυο αυτά σημεία. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ο βασικότερος λόγος που η έξοδος έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο είναι περισσότερο τεχνικός. Δηλαδή να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.

Αποτελεί δε ευκαιρία η τρέχουσα περίοδος λόγω του κλίματος, ενώ παράλληλα υπάρχει «δίψα» στην αγορά για ελληνικούς τίτλους και οι συνθήκες είναι ιδανικότερες σε σχέση με ένα 15νθήμερο αργότερα, όπου γενικότερα οι «μηχανές» κρατικού δανεισμού επιταχύνεται, καθώς το επόμενο διάστημα βγαίνουν στις αγορές μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία ζητώντας να αντλήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Καμία δημοσίευση για προβολή