Γεωπολιτικές εξελίξεις: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα! Το ΝΑΤΟ συζητά τον «πολεμικό μετασχηματισμό» του

Γεωπολιτικές εξελίξεις: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα! Το ΝΑΤΟ συζητά τον «πολεμικό μετασχηματισμό» του

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλίξη δύο πόλεμοι (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) και πολλές εντάσεις ανά τον κόσμο, φαίνεται ότι οι μεγάλοι αμυντικοί σχηματισμοί του κόσμου προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανοίγοντας τη συνεδρίαση των αρχηγών άμυνας των 31 μελών της συμμαχίας, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να εντείνουν τις δεσμεύσεις για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών ώστε να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα, διότιβρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Γεωπολιτικές εξελίξεις: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα! Το ΝΑΤΟ συζητά τον «πολεμικό μετασχηματισμό» του

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ

Για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί και στο μέλλον, χρειαζόμαστε έναν πολεμικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ“, δήλωσε ο Μπάουερ, προσθέτοντας ότι “η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι το κλειδί” για να επιτευχθεί αυτό. Τα μέλη της συμμαχίας υιοθέτησαν νέα σχέδια άμυνας και αποτροπής στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων 300.000 στρατιωτών που υπερασπίζονται το έδαφος του ΝΑΤΟ

Πολιτική βούληση

Τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει να προσλάβουν προσωπικό, να επενδύσουν σε πρόσθετες δυνατότητες και να προσαρμόσουν τις δομές διοίκησης και ελέγχου. Ο Μπάουερ χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά “τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια που είχε το ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου“, ενώ στο παρελθόν ο Ολλανδός ναύαρχος είχει τονίσει ότι η αποτυχία να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα μπορεί να απειλήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί και να αποτρέψει την επιθετικότητα.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στη συμπλήρωση δύο ετών, σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες και δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης υποσχεθεί να περάσουν συμβόλαια με τη βιομηχανία για να διατηρήσουν την στρατιωτική ενίσχυση προς το Κίεβο και να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους, αλλά οι εταιρείες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να μην έχουν παραγγελίες για να ενισχύσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Ήδη, τέσσερις χώρες χρησιμοποίησαν την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) για να προμηθευτούν από κοινού πυραύλους Patriot αμερικανικής κατασκευής, αλλά τα νέα σχέδια άμυνας και αποτροπής είναι μακροπρόθεσμα και πέρα από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. “Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική βούληση συνδυάζεται με τις στρατιωτικές δυνατότητες“, υπογράμμισε ο Μπάουερ στη συνάντηση όλων των αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η ευθύνη

Στρατιωτικά, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε για τη συλλογική μας άμυνα“, είπε. Οι κυβερνήσεις “εργάζονται τώρα ενεργά για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας εκτέλεσης αυτών των νέων αμυντικών σχεδίων“, δήλωσε ο Μπάουερ, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν διαφορετικές εργασίες σε πολλούς τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την άμυνα και την ετοιμότητα της συμμαχίας.

Αυτές είναι μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση “περισσότερων στρατευμάτων σε υψηλότερη ετοιμότητα“, η οικοδόμηση και ανάπτυξη ικανοτήτων, η προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, η δημιουργία και διατήρηση περισσότερων δυνατοτήτων στον εφοδιαστικό τομέα, την υποστήριξη του κράτους υποδοχής, τη συντήρηση, τη στρατιωτική κινητικότητα και την αναπλήρωση και προδιάθεση αποθεμάτων.

Θα προγραμματιστούν επίσης ασκήσεις για να δοκιμαστούν τα ολοκαίνουργια σχέδια, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η ύπαρξη και οι τρέχουσες ικανότητες του στρατού από μόνες τους δεν μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες άμυνας και αποτροπής, και έστειλε ένα κάλεσμα αφύπνισης προς τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να εργαστούν για αυτό, λέγοντας ότι “η ευθύνη για την ελευθερία δεν πέφτει μόνο στους ώμους των ένστολων“.

“Πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο”

Χρειαζόμαστε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να αλλάξουν νοοτροπία από μια εποχή κατά την οποία όλα ήταν προγραμματιζόμενα, προβλέψιμα, ελεγχόμενα, επικεντρωμένα στην αποτελεσματικότητα…. σε μια εποχή κατά την οποία όλα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή – μια εποχή κατά την οποία πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο – μια εποχή κατά την οποία πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματικότητα“, τόνισε.

Η συμμαχία προσπαθεί να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή, κυρίως με βάση το σχέδιο δράσης της, το οποίο δείχνει μακροπρόθεσμα τις μελλοντικές ανάγκες σε εξοπλισμό. Ο επικεφαλής των αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ ζήτησε μια “προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας” για την “ενίσχυση” της συλλογικής άμυνας και ταυτόχρονα την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό.

Από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ “έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή συλλογικής άμυνας και από κοινού υπερασπιζόμαστε πολύ περισσότερα από τη φυσική ασφάλεια του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και των 31, σύντομα 32, εθνών μας“, δήλωσε ο Μπάουερ, προσθέτοντας ότι “υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία“.

Καμία δημοσίευση για προβολή