Γερμανία: Επτά χρόνια οικονομικής… φαγούρας προβλέπουν δυσοίωνα οι ειδικοί για την «ατμομηχανή της Ευρώπης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία Γερμανίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023

Το ότι η γερμανική οικονομία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται μεταξύ στασιμότητας και συρρίκνωσης είναι γνωστό τοις πάσι. Επίσης γνωστό είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει προκαλέσει σοβαρή δυσφορία στους πολίτες λόγω του προϋπολογισμού περικοπών που κατάφερε να περάσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

«Επτά χρόνια ισχνών αγελάδων»

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα προβλήματα για την «ατμομηχανή της Ευρώπης» είναι πολύ βαθύτερα και πολύ πιο πολύπλοκα: «Η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα χαμένη χρονιά, η οποία δεν θα είναι η τελευταία», σημειώνει η Handelsblatt σε δημοσίευμα με τίτλο: «Επτά χρόνια ισχνών αγελάδων–τουλάχιστον». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η γερμανική οικονομία παραμένει λίγο πολύ στάσιμη από το φθινόπωρο του 2019. Στον ορίζοντα διαφαίνεται ένα ακόμα τρίμηνο οικονομικής συρρίκνωσης, όπως σηματοδοτούν η αδύναμη βιομηχανική παραγωγή των τελευταίων μηνών, αλλά και το ζοφερό επιχειρηματικό κλίμα που καταγράφει το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου».

Λάθη και παραλείψεις

«Καμία άλλη οικονομία δεν υποφέρει τόσο από τις τάσεις απoπαγκοσμιοποίησης όπως η Γερμανία. Καμία δεν πλήττεται τόσο πολύ από την ασθμαίνουσα κινεζική οικονομία όσο η Γερμανία. Και για καμία άλλη οικονομία μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν συνδέεται με μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι για τη Γερμανία. Η Γερμανία πληρώνει σήμερα λάθη και παραλείψεις των τελευταίων ετών, αν όχι δεκαετιών», τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η γερμανική ηγεσία εκχώρησε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό στο Κρεμλίνο με την αφελή πεποίθηση ότι οι στενές διμερείς εμπορικές σχέσεις θα επιφέρουν βαθιές αλλαγές στη Ρωσία και θα καταστήσουν τον Πούτιν προβλέψιμο εταίρο».

«Βλέποντας και κάνοντας»

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «σχεδόν όλες οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις μεταβίβασαν την ευθύνη για την άμυνα της χώρας στις ΗΠΑ, με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα ήταν προς το γεωστρατηγικό συμφέρον της Ουάσιγκτον να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τη γηραιά ήπειρο. Από κοινού κυβέρνηση και επιχειρήσεις συνέδεσαν την οικονομική μοίρα της Γερμανίας με την Κίνα ποντάροντας στο γρήγορο κέρδος. Και αύριο; Βλέποντας και κάνοντας», επισημαίνοντας ότι «η γερμανική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να αποδεχθεί ως δεδομένες τις δυσμενείς γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στη στήριξη της ΕΚΤ αναμένοντας ταχεία μείωση επιτοκίων. Ακόμα και οι πρώην χώρες της κρίσης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, από οικονομική σκοπιά, αναπτύσσονται ακόμα σε αντίθεση με τη Γερμανία. Και όλα αυτά τη στιγμή που εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος του πληθωρισμού».

Πυρά για το «φρένο χρέους»

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ είχαν προηγηθεί μάλιστα άλλα δύο τρίμηνα στασιμότητας. Δυσοίωνες πάντως είναι ήδη οι προβλέψεις και του οικονομικού ινστιτούτου Ifo και για το πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2%. Tην ίδια ώρα, νέο καμπανάκι έρχεται και από την Επιτροπή των «Σοφών» της Γερμανικής Οικονομίας. Σε επιστολή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμούν ότι ο κανόνας του φρένου χρέους που περιορίζει τον νέο δανεισμό, είναι υπό την σημερινή του μορφή «άκαμπτος» και χρήζει αναθεώρησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή