Γερμανικοί ύμνοι για το «εκπληκτικό comeback» της ελληνικής οικονομίας

Το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία μοιάζουν ολοένα και πιο δυσοίωνες – οι πλέον πρόσφατες, που παρουσιάστηκαν προ ολίγων ημερών στο Βερολίνο, εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ.

«Εκπληκτικό οικονομικό comeback»

«Οι Γερμανοί […] βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων», σχολιάζει το FOCUS Online. «Οι κερδισμένοι είναι τα κράτη που συχνά τοποθετούνται στην ίδια πρόταση με την τσαπατσουλιά και τον πληθωρισμό: η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η λεγόμενη “ζώνη του Νότου” έχει ξεπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ». Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας οι αναλυτές της Deutsche Bank γράφουν πως «ενώ βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος της χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη δεκαετία του 2010, η χώρα συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των αναπτυσσόμενων περιοχών της Ευρώπης». Πρόκειται για ένα «εκπληκτικό οικονομικό comeback», το οποίο στηρίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό.

Ορθές πολιτικές

Την ίδια στιγμή «η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μητσοτάκη ακολουθεί ορισμένες ορθές πολιτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι τελευταίοι επισημαίνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 780 ευρώ (σ.σ. πλέον από 1/4/2024 στα 830 ευρώ), αλλά και τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών», συνεχίζει η γερμανική ιστοσελίδα. «Τα κρατικά χρέη μειώνονται. Παρ’ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας της ΕΕ, η τάση δείχνει εν αντιθέσει με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κινείται προς μία θετική κατεύθυνση» υπογραμμίζει το FOCUS.

Απίθανος θρίαμβος

Το FOCUS δεν είναι το μόνο ΜΜΕ που δίνει τα εύσημα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας: υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Economist, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα 35 χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία για το 2023. Η κατάταξη βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες: τον πληθωρισμό, το «εύρος πληθωρισμού», το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου. Το περιοδικό τόνισε ότι «στην κορυφή της κατάταξης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – μία αξιοσημείωτη επίδοση για μια οικονομία που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης», κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Καμία δημοσίευση για προβολή