Για πρώτη φορά συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Σουηδίας προς ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών τους

Αμερικανικό Πεντάγωνο: "Η Σουηδία είναι μια ισχυρή, ικανή αμυντική εταίρος που προασπίζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ"

ΗΠΑ-Σουηδία - Υπογραφή αμυντικής συμφωνίας συνεργασίας

Την πρώτη τους συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα οι ΗΠΑ και η Σουηδία, με στόχο να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, την ώρα που η Στοκχόλμη αναμένει – ακόμα – την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, υπέγραψε τη συμφωνία με τον Σουηδό ομόλογό του, Παλ Γιόνσον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Αυτή, θέτει “τους όρους [που θα επιτρέψουν] στις Αμερικανικές δυνάμεις να ενεργούν στη Σουηδία”, κυρίως σε ότι αφορά “στο νομικό καθεστώς του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, την πρόσβαση σε ζώνες ανάπτυξης” και “την προτοποθέτηση στρατιωτικού υλικού”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

“Η Σουηδία είναι μια ισχυρή, ικανή αμυντική εταίρος που προασπίζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου. “Η ένταξη [της Σουηδίας] στο ΝΑΤΟ θα ενδυναμώσει την κοινή μας άμυνα και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να απαντάμε στις προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρωατλαντική περιοχή”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο υπουργοί “συμφώνησαν για τη σημασία μιας σταθερής και συνεχιζόμενης στήριξης προς την Ουκρανία μπροστά στην παράνομη και ευρεία εισβολή της Ρωσίας”, επεσήμανε το Πεντάγωνο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχία στη Φινλανδία και στη Σουηδία, δύο ιστορικά ουδέτερες χώρες, που λόγω των εξελίξεων ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η Στοκχόλμη αναμένει την τελική έγκριση του σχετικού αιτήματός της από την Τουρκία και την Ουγγαρία, αμφότερες χώρες-μέλη του NATO.

Καμία δημοσίευση για προβολή