Για “απώλεια μνήμης” κατηγορεί ο Τσακαλώτος τον Πολ Τόμσεν, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στην πολιτική του ΔΝΤ

Για «απώλεια μνήμης» κατηγόρησε τον Πολ Τόμσεν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την ομιλία του στο London School of Economics, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε για την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το στέλεχος του ΔΝΤ έχει «απώλεια μνήμης», αφού, όπως αναφέρει τα υψηλά πλεονάσματα δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά των πιστωτών, η δε υπέρβασή τους οφειλόταν στα σφάλματα των επιστημονικών προβλέψεων του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Να του θυμίσουμε τα εξής:

  • Ότι δεν «συμφωνήσαμε» υψηλά πλεονάσματα οικειοθελώς, αλλά κάτω από την πίεση των πιστωτών. Και παρά την πίεση αυτή ήταν σαφώς χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Ότι η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα των συστηματικών αστοχιών στις «επιστημονικές» προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ, που οδηγούσαν στην επιβολή περισσότερων μέτρων.
  • Ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ ήταν πάντα ασύμμετρη και πήρε την απόφασή του να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή. Μέχρι το τέλος του προγράμματος «συμβούλευε» τους πιστωτές να μειώσουν τα πλεονάσματα και να κάνουν περισσότερα για το χρέος, αλλά ποτέ αυτή η πίεση δεν είχε δόντια – δεν υπήρχε απειλή ότι αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρα για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.
  • Ότι αντιθέτως, η απειλή σε μας ήταν συστηματική, με κορυφαίο παράδειγμά το 2017 με την επιβολή νομοθετικής παρέμβασης μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, που τελικά καταφέραμε να αποτρέψουμε το 2018.

[more]

  • Ότι η εμμονή του κ. Τόμσεν για χαμηλότερες συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο έκανε και κάτι ακόμα, ζημίωσε το επιστημονικό κύρος του ΔΝΤ. Με προβλέψεις για ανάπτυξη και πλεονάσματα που δεν στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά χρησιμοποιούταν για άσκηση πίεσης για αντιλαϊκές πολιτικές. Ακόμα και στις αρχές του 2018 προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
  • Κι ένα τελευταίο. Ας αποφασίσει κάποτε το ΔΝΤ αν το αφήγημα στο υψηλό επίπεδο για inclusive growth και άμβλυνση των ανισοτήτων είναι μόνο για το θεαθήναι. Γιατί η πίεση της ομάδας του κ. Τόμσεν την περίοδο 2015-2018 μόνο το inclusive growth και τη μείωση των ανισοτήτων δεν εξυπηρετούσαν».

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Τόμσεν σχολίασε -μιλώντας στο London School of Economics– ότι αν και το ΔΝΤ πίστευε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε 8 χρόνια, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ με τη Μεγάλη Υφεση, τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν χειρότερα.

«Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμη 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν. Μάλιστα, σχολίασε πως το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα, αλλά η τότε κυβέρνηση «συμπαρατασσόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ των υψηλότερων πλεονασμάτων θέλοντας να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή