Γιατί μπήκε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» ο Ερντογάν. Η κομπέρ και ο κουρασμένος αρχηγός κ.ά.

    Τουρκία: Οι τελευταίες (και φαρμακερές;) εκλογές του Ερντογάν

    Πανικός Ερντογάν. Σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» -εκτός από τις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες της χώρας- φαίνεται ότι έχει τεθεί και το επιτελείο του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βλέπει τις ελπίδες του για εκλογική ανάκαμψη να καταρρέουν σαν κτίριο χτυπημένο από τον Εγκέλαδο και φαίνεται ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μελετώντας κινήσεις πανικού.

    Έτσι, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της Δευτέρας στη νότια Τουρκία προκαλεί «σημαντικές δυσκολίες» για τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, στην πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας πραγματική μάχη ζωής και θανάτου σε αυτή την αναμέτρηση, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

    ***

    Θλιβερό ρεκόρ. Ο αριθμός των νεκρών στον καταστροφικό σεισμό που επηρέασε την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 20.000, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει το Reuters.

    Ο αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες έχει πλέον ξεπεράσει τους 17.000 νεκρούς του 1999, όταν ένας παρόμοιος ισχυρός σεισμός έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία, με τον μέχρι τώρα τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 20.296 θύματα και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν και αμέτρητα άλλα υπέστησαν ζημιές.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάντ Οκτάι, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε σε 17.674, ενώ οι τραυματίες “αγγίζουν” τις 73.000. Στη Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από τον σχεδόν 12ετή εμφύλιο πόλεμο, τα θύματα ανέρχονται σε 3.162 , σύμφωνα με την κυβέρνηση και μια υπηρεσία διάσωσης στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες.

    ***

    Στο πλευρό του Τουρκικού λαού. Την πρόθεση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τουρκίας και της Συρίας, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

     

    Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε σωστικά συνεργεία στην Τουρκία, είπε. Έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους από τα συντρίμμια. Έχουμε στείλει και μια δεύτερη ομάδα. Στέλνουμε πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν εξαιτίας της φρικτής αυτής καταστροφής.

    ***

    700.000 σπίτια στο σφυρί “με το νόμο”… Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (οι “servicers”) είναι ελεύθεροι να κάνουν πλειστηριασμούς και με.. το νόμο – συγκεκριμένα με βάση τον νόμο του 2003. Αυτό προκύπτει από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του τάχθηκε υπέρ των απόψεων των  funds.

    Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών –και όσων ακόμη προστεθούν– και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκε η νομική άποψη, ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

    ***

    Ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% από το 2023 έως και το 2027, με παράλληλη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% από το 2024, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024 – 2027 σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

    Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για τη σύνταξη του νέου Μεσοπρόθεσμου που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών  Θόδωρος Σκυλακάκης στα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε τρέχουσες τιμές (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τον πληθωρισμό) θα φτάσει το 6,6% το 2023, στο 5,9% το 2024, στο 4,9% το 2025, στο 4,1% το 2026 και θα υποχωρήσει σημαντικά στο 2,7% το 2027, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    ***

    Ο Ζελένσκι δίνει τη μάχη του στην ΕΕ. Χθες στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, δίνοντας τροφή σε σενάρια για νέα μεγάλη στροφή στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας.

    Προς το παρόν, η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει F-16 της Lockheed Martin στην Ουκρανία, μαχητικά που διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, άλλοι σύμμαχοι δείχνουν να αλλάζουν τη στάση τους. Η Ολλανδία δεν έχει αποκλείσει να εγκαταλείψει ορισμένα από τα F-16 της, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν από F-35. Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης Eurofighter Typhoons ή F-35 τον Ιανουάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε χθες να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών «σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ» και ζήτησε από τον βρετανικό στρατό να εξετάσει πιθανή παράδοση αεροπλάνων, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο «μακροπρόθεσμη» επιλογή.

    ***

    “Τσιμπάνε” τα επιτόκια καταθέσεων.  Σε κινήσεις προσέλκυσης καταθέσεων σε κλειστούς προθεσμιακούς λογαριασμούς επιδίδονται οι τράπεζες, μετακυλίοντας μέρος της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ στους αποταμιευτές. Στην μάχη της προσέλκυσης ρευστότητας η Alpha Bank ανακοίνωσε νέα καταθετικά προϊόντα προθεσμίας με υψηλές αποδόσεις που φθάνουν έως και 3% για διάρκεια δέσμευσης έως και 2 έτη και για μεγάλα ποσά (άνω των 300.000 ευρώ), ενώ αντίστοιχα έως και 2,5% (ανάλογα με την διάρκεια, αλλά ανεξαρτήτως ποσού), κλιμακώνεται το επιτόκιο της νέας προθεσμιακής κατάθεσης που προσφέρει η Eurobank.

    Η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης διάρκειας έως και 2 χρόνια, στοχεύει στην επιβράβευση των καταθετών που θα μεταφέρουν χρήματα από ανοιχτούς σε κλειστούς λογαριασμούς και πραγματοποιείται εν όψει και της νέας αύξησης που αναμένεται τον Μάρτιο, αλλά και της σταδιακής επιστροφής της φθηνής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από την ΕΚΤ. (Ευγενία Τζώρτζη, Money Review)

    ***

     ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι θα αυστηροποιήσουν τα σύνορά τους για να κρατήσουν μακριά τους μετανάστες, με ορισμένους να επιδιώκουν περισσότερους φράχτες και τείχη, ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να δαπανήσουν τα χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

    Η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία ήταν μεταξύ των 27  που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την αύξηση των παράτυπων αφίξεων, με περίπου 330.000 διελεύσεις συνόρων να καταγράφονται πέρυσι.

    Από την Ισπανία και την Ελλάδα έως τη Λετονία και την Πολωνία, υπήρχαν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα  συνοριακών τειχών και φρακτών στην ΕΕ το 2022, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 300 χιλιόμετρα  το 2014, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ***

    Κάθε μέρα και χειρότερα: Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη των σχέσεων των ΗΠΑ και της Κίνας, ιδίως μετά την καταστροφή από μαχητικό F-22 κινεζικού μετεωρολογικού αερόστατου το οποίο εντοπίστηκε πάνω από αμερικανικό έδαφος και που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είχε κατασκοπευτική αποστολή.

    Η Κίνα επιβεβαίωσε χθες ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά μια «ανεύθυνη» ενέργεια από πλευράς της Ουάσινγκτον. Το Πεκίνο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ένα μπαλόνι το οποίο χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς, για τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων, και παρεξέκλινε της πορείας του.

    ***

    “Το πρόβλημα δεν είναι η Πόπη Τσαπανίδου, οι ικανότητές της και το «πρόεδρε, έλα με φόρα». Είναι εξαιρετικά δύσκολος ο ρόλος του κομπέρ σε παραστάσεις ενός κουρασμένου και επαναλαμβανόμενου πολιτικού αρχηγού. Εχει πλέον περάσει πάνω από μία δεκαετία από τις ημέρες της δόξας. Και το 2014 ο Τσίπρας δεν είχε ξανακυβερνήσει. Ενώ τώρα ο κόσμος τον ξέρει… (Θανάσης Σκόκος, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή