Γιατί έφυγε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ. Η “γραμμή Ανδρουλάκη” και η απώλεια του Κέντρου.

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως επίσης και την παραίτησή του από όλα τα όργανα του Κινήματος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αλλά και διεκδικητής της ηγεσίας στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, έστειλε επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη, εκθέτοντας τους λόγους της παραίτησής του, τους οποίος περιγράφει ως «αμιγώς πολιτικούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Ανδρέα Λοβέρδου

«Από σήμερα παραιτούμαι απο όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη».

  • Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια λακωνική ανακοίνωση, μόλις εννέα λέξεων: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».

Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις

Ο Γιάννης Λοβέρδος βρισκόταν από καιρό σε πλήρη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Αφορμή οι προεκλογικές τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί μετεκλογικών συνεργασιών, στην ΕΡΤ1 (Τετάρτη 22 Μαρτίου 2022) όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τότε ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ούτε και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα).

  • Την επομένη ο Ανδρέας Λοβέρδος , σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, εξέφρασε τη διαφωνία του και προέβαλε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατονομάσει , πριν από τις εκλογές, το πρόσωπο που θα προτείνει μετά τις εκλογές για την πρωθυπουργία.Ο έμπειρος πολιτικός θεωρούσε ότι η γραμμά Ανδρουλάκη ήταν τελείως λανθασμένη, ένας μικροπολιτικός τακτικισμός που δεν νοείται για κόμμα που πιστεύει και υπηρετεί την κυβερνησιμότητα της χώρας

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , μέσω διαρροών από τη Χαριλάου Τρικούπη, τον κατηγόρησε ότι η διαφωνία του ήταν ουσιαστικά ευθυγραμμισμένη με τις δημόσιες παρεμβάσεις κατά Ανδρουλάκη που έγιναν από ηγετικά στελέχη της ΝΔ. «Πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Στρατηγική διαφωνία σε ψυχροπολεμικό κλίμα 

Το ψυχροπολεμικό κλίμα δεν θέρμανε καθόλου από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου πως «έβαλε τελεία» στην αντιπαράθεση, επισημαίνοντας πως «εγώ δίνω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, δίνω μια μάχη απόλυτης κριτικής σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με τις γραμμές του κόμματός μου και μέσα από τις τάξεις του κόμματός μου. Και πάω και παρά πολύ καλά», υπενθυμίζοντας όχι μόνο την κοινοβουλευτική του εμπειρία, αλλά και το γεγονός πως «έβαλε πλάτη» στα δύσκολα για τον χώρο.

Παράλληλα, ωστόσο, είχε τονίσει πως κανένας δεν μπορεί να τον ακουμπήσει «με διοικητικά μέτρα» και πως «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται, δεν είναι από αυτούς που «μπορείς να “φας” εύκολα» -αυτό θεωρήθηκε πρόκληση-πρόσκληση από την πλευρά του Λοβέρδου, η οποία δεν απαντήθηκε από τον Ανδρουλάκη, που αρκέστηκε σε διαρροές κύκλων του κατά του κ. Λοβέρδου.

Αν και η οριστική ρήξη ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και τον Ανδρέα Λοβέρδο απετράπη προεκλογικά,  το σκοινί αρχίζει πλέον και τεντώνεται, για κάποιους επικίνδυνα. Στο  περιβάλλον του τ. υπουργού θεωρούν μάλιστα πως “όλο το κόμμα έπεσε στη μάχη αποκλεισμού του κ. Λοβέρδου από τη Βουλή”. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, για πρώτη φορά από το 2000, καθώς ήρθε δεύτερος σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, πίσω από τη Μιλένα Αποστολάκη.

Στις επόμενες ημέρες θα αναδειχτεί πλήρως η στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία Λοβέρδου – Ανδρουλάκη, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την ιδεολογική και πολιτική διχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πολιτεύεται ως παράταξη και όχι μόνο ως κόμμα της αντιπολίτευσης, ανταγωνιζόμενο τον αριστερόστροφο ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύει ότι η απώλεια του Κέντρου – και η εμμονή Ανδρουλάκη σε κεντροαριστερές λογικές – είναι η αιτία που κρατά το κόμμα σε αυτά τα επίπεδα, πίσω από ένα ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει.

Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη, πρωταγωνίστρια Κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους τους πολίτες, τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή