Γιατί έφυγε ο Όμιλος “Τιτάν” από την Ελλάδα – Αρνητικό “σήμα” για τους διεθνείς επενδυτές

Δεν «άντεξε» το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον ο “Τιτάν” και με τη φυγή του δίνει ένα «άσχημο» σήμα για τις επενδύσεις. Η φορολογική του έδρα θα είναι πλέον στις Βρυξέλλες (όπου ο φόρος θα μειωθεί στο 20% το 2020) ενώ το κέντρο διοίκησης θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

Το υψηλό επιτόκιο των ομολόγων και η παρουσία σε ένα διεθνές χρηματιστήριο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο όμιλος του Τιτάνα αποφάσισε την τριπλή εισαγωγή των μετοχών του σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα, αφού προηγηθεί η ανταλλαγή των σημερινών μετοχών με μετοχές της Titan International.

Ο ρόλος των επιτοκίων

To επιτόκιο παίζει σημαντικό ρόλο όταν οι ανταγωνιστές του δανείζονται με επιτόκιο 1,5 – 2,20%. (σ.σ. επιπλέον οι ανταγωνιστές διαθέτουν καλύτερες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις).

Ο Τιτάν διαθέτει τρία ομόλογα: Ένα 298 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25% που λήγει τον Ιούνιο του 2019 (σ.σ το μεγαλύτερο μέρος των κουπονιών έχει πληρωθεί). Το επόμενο είναι 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% και λήγει το 2021. Το πιο πρόσφατο είναι 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,375% λήξης 2024.

Όταν λοιπόν έχεις ένα ομόλογο 300 εκατ. ευρώ και πληρώνεις 10,5 εκατ. ευρώ ετήσιους τόκους αυτό είναι διαφορά, σε ένα ισολογισμό. Επιπλέον, το ελληνικό ρίσκο ήταν αυτό που οδήγησε σε επιτόκια 4,25%- 3,5% ή 8,5% παλιότερα.

Τα πλεονεκτήματα της φυγής…

Αντίθετα, το φορολογικό όφελος δεν υπάρχει όπως λένε στον Τιτάνα κι αυτό που υπάρχει, είναι μικρό μπροστά στους τόκους. Για το α’ εξάμηνο του 2018 ο φόρος εισοδήματος ήταν μόλις 9,5 εκατ. ευρώ ενώ σε κάθε χώρα που παράγει ο Τιτάνας πληρώνονται οι φόροι και εκπίπτουν τα μερίσματα.

Το δεύτερο πλεονέκτημα, η πρόσβαση σε χρηματιστηριακές αγορές με ρευστότητα, αποτελεί ευκαιρία για τον Τιτάνα εάν θελήσει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ή να τεθεί ως στόχος προς εξαγορά. Ο Τιτάν είναι η δεύτερη πιο παλαιά εισηγμένη (αφού εισήλθε στο χρηματιστήριο Αθηνών το 1912) και είχε αντέξει δυο παγκόσμιους πολέμους. Μάλιστα, ο κ. Κανελλόπουλος, εκ των βασικών μετοχών, είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο μεσούσης της κρίσης ότι, ο Τιτάνας έχει επιζήσει από δυο πολέμους.

Ο Τιτάνας με μονάδες σε ΗΠΑ, Βραζιλία Βαλκάνια, Αίγυπτο, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξισορροπεί την πτώση τη οικοδομής μετά την κρίση, έως 85%. Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας προέρχεται από τις ΗΠΑ. Πρόσφατα απέκτησε και μονάδα στην Τουρκία όπου είχε ποσοστό και η εξαγορά έκανε αίσθηση καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου έπεφτε ραγδαία η Τουρκική Λίρα.

Aυτή η επέκταση προς την Τουρκία και η αναχώρηση της έδρας από την Αθήνα φαίνεται πως περιλαμβάνονται στη νέα γεωστρατηγική πολιτική της εταιρίας.

Από το newsroom του economico.gr με ρεπορτάζ από το newmoney.gr (του Δημήτρη Παφίλα)

Καμία δημοσίευση για προβολή