Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στην 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και την ‘Γέφυρα 2″ – Πιέσεις για αλλαγές στα κριτήρια ένταξης – Φόβοι για νέα “κόκκινα δάνεια”

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή στις επιχειρήσεις αλλά και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 δεν πάει όπως αναμενόταν, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι για την ενίσχυση μέσω της 7ης φάσης  απομένουν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα,  οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι πολύ κάτω από το αναμενόμενο. Υπενθυμίζεται ότι για την 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής  το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι θα ενισχυθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Χαμηλή συμμετοχή στην Επιστρεπτέα λόγω του “κόφτη” τζίρου

Σημείο «κλειδί» για τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που αντικειμενικά έχουν την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, φαίνεται πως είναι η αύξηση του τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019, αφού ακόμη και για μηδαμινά ποσά αύξησης στα δηλωθέντα έσοδα, το σύστημα βγάζει “κόφτη” – θεωρεί ότι δεν δικαιούσαι ενίσχυσης.

Έτσι δεν αποκλείεται, οι συνεχείς οχλήσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο από εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, να πιάσουν τόπο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να αναθεωρήσει τα κριτήρια για την υπαγωγή στην 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα  συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως την 19η Απριλίου 2021.

Μέχρι στιγμής μόνο 290.000 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών μέχρι χθες είχαν υποβάλλει αίτημα για ενίσχυση από την 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής περίπου 290.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ στην 6η φάση είχαν υποβληθεί περισσότερες από 722.000 αιτήσεις.

Πάντως δεν αποκλείεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου που λήγει η σχετική προθεσμία να υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν οι όροι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως αναφέρουν στο economico.gr έγκυρες πηγές, από την 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις σε σχέση με την 6η φάση, παρά το γεγονός ότι τότε το ποσό που είχε διατεθεί ήταν 500.000.000 ευρώ.

Πιέσεις για αλλαγή κριτηρίων

Οι επιχειρηματίες μέσω των οργανώσεων τους υποστηρίζουν ότι το σύστημα υπολογίζει ότι είχαν αύξηση του τζίρου ακόμη και για δαπάνες που δεν πραγματοποίησαν, όπως η καταβολή του δώρου Πάσχα 2020 το οποίο καταβλήθηκε από το κράτος. Επίσης ακόμη σημειώνουν ότι μια μικρή αύξηση του τζίρου το 2020 δεν σημαίνει ότι μπορεί να ισοφαρίσει τις τεράστιες απώλειες τις οποίες  έχουν από το Νοέμβριο περασμένου έτους μέχρι σήμερα, που τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά.

Μόνον 7.000 αιτήσεις για το “Γέφυρα 2”

Την ίδια στιγμή προβληματίζει η μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 για την επιδότηση της δόσης των επιχειρηματικών δανείων. Η μικρή συμμετοχή, μόλις 7.000 αιτήσεις, οδηγεί σε ανησυχίες για εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες. Βεβαίως επειδή απομένουν αρκετές ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για ένταξη στο πρόγραμμα, 9η Μαΐου 2021, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις και τελικά θα επιδοτηθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά του Δημοσίου για τα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, στο 80% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους δύο μήνες. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 600 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού πρώτα ρυθμιστούν με τις τράπεζες,  η επιδότηση καλύπτει το  80% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, στο 70% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους δύο μήνες.Το μηνιαίο ποσό επιδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 500 έως 40.000 ευρώ ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.

Φόβοι για νέα “κόκκινα δάνεια”

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι «το επόμενο μάλιστα διάστημα είναι καθοριστικό για να διαπιστωθεί στην πράξη αν όντως θα επιβεβαιωθεί η αρχική εκτίμηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 μεγάλου αριθμού οφειλετών, αν θα μείνουν εκτός οφειλέτες – θύματα του covid-19 και κατά πόσο θα ωφελήσει έστω και για ένα 8μηνο συνεπείς και μη δανειολήπτες.

Σε αντίθετη περίπτωση και υπό το φόβο δημιουργίας νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων θα είναι αναπόφευκτη η νομοθέτηση νέου διευρυμένου πλαισίου προστασίας συγκεκριμένων δανειοληπτών , οι οποίοι λόγω της πανδημίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές  υποχρεώσεις τους».

Καμία δημοσίευση για προβολή